Shoka Åhrman på SPP kliver in i rollen som företagets nya Sparekonom med ambition att göra det enkelt att engagera sig i pension- och privatekonomiska frågor. Åhrman har arbetat som privatekonom i över 15 år och är en folkkär sparinspiratör och författare, det skriver SPP i ett pressmeddelande.

På SPP sedan 2019
Shoka Åhrman arbetar som pensionsrådgivare på SPP sedan november 2019 och på kort tid lyckats göra ett stort avtryck på både företaget och dess kunder.

– Shoka har ett stort engagemang som lyser igenom hennes arbete. Hon har snabbt satt sig in i SPPs verksamhet och värdegrund och kan konsten att göra pension och privatekonomi enkelt och lustfullt, kommenterar Staffan Hansén, vd SPP.

Hjälper människor till bättre beslut
I sin karriär och nuvarande roll på SPP har Åhrman fokuserat på att hjälpa människor bli medvetna om sina ekonomiska beslut. I både sitt författarskap och arbete har hon specialiserat sig inom beteendeekonomi och nudging.

– Mitt intresse för beteendeekonomi började på ett av mina första jobb när jag arbetade på bank. Jag upptäckte att många kunder vill bli bättre på att hantera sina pengar och lägga en långsiktig sparplan, men samtidigt fanns ett stort glapp mellan deras mål och deras faktiska beslutstagande, belyser Shoka Åhrman.

Vi är känslostyrda
Enligt Åhrman är vi människor inte så rationella som vi vill utge oss för att vara. Istället styrs vårt beslutsfattande i stor del av våra känslor. Detta utgör en stor utmaning, särskilt gällande det långsiktiga sparandet till pensionen.

– Mitt mål som sparekonom på SPP är att göra det enklare för människor att förstå pension och agera redan idag. De egna valen har stor betydelse. Jag vill inspirera fler till att inse värdet av ett hållbart sparande och visa att pensionsinformation kan göras på ett bättre sätt, säger Åhrman och fortsätter;

– För en bra värld att gå i pension i behöver vi även jämna ut skillnaderna mellan könen. Det är oacceptabelt att kvinnor fortfarande har i genomsnitt 70 procent av männens pension. Här vill jag verkligen bidra till förändring.