Priserna på både bostadsrätter och villor ökade med 2 procent i augusti. Omsättningsvolymerna för både bostadsrätter, villor och fritidshus var högre än jämfört med samma period förra året. Hittills i år har det sålts 13 procent fler fritidshus än jämfört med förra året. Det visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik. Lågt utbud, liten nybyggnation och hemestereffekten stärker fritidshusmarknaden, kommenterar Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen i ett pressmeddelande på tisdagen.
Marknadsaptiten är hög
Både bostadsrätterna och villorna ökade i augusti i samtliga redovisade områden och i alla redovisade tidsintervall. Antalet genomförda affärer ligger också på relativt höga nivåer. Marknadsaptiten är hög, vilket bland annat syns i att budpremien, alltså spannet mellan ut- och slutpris, är relativt hög. För villor var den i augusti 9.6 procent. Senast spannet mellan ut- och slutpris för villor var på den nivån var under 2017. Hushållens syn på boprisutvecklingen har också, enligt bland annat SEB:s boprisindikator, hämtat sig ordentligt från historiskt låga nivåer när Coronakrisen kopplade sitt grepp om Sverige i våras.
– Bostadsmarknaden är i dagsläget relativt oberörd av pandemin. Istället är trenden ökande priser och höga omsättningsvolymer. En anledning är att all eventuell ränteoro är som bortblåst. Bostadskonsumenterna räknar med låga räntor under lång tid framöver. Fastighetsmäklarna har också varit snabba med att ställa om och erbjuda digitala visningar och smittsäkrade visningsrutiner. Det tillfälliga undantaget från amorteringsreglerna har också bidragit, kommenterar Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.
Högt tryck på fritidshus
Under sommaren har det rapporterats om stort tryck på fritidshusmarknaden. Med augustisiffrorna som facit visar det sig också i omsättningsvolymerna. Under årets första åtta månader såldes det 13 procent fler fritidshus än jämfört med förra året.
– Fritidshusmarknaden är speciell. Det byggs inte mycket nytt och många hus går i arv mellan generationer. Ett lågt utbud och ett tryck på småhusmarknaden som i vissa delar av landet gör det attraktivt att köpa fritidshus för att omvandla till permanentboende är alla faktorer som talar för stabila eller stigande priser på fritidshus. På sommarens fritidshusmarknad märks dessutom en tydlig hemestereffekt, avslutar Björn Wellhagen.