En ökad volatilitet i oljepriset får vissa experter på energimarknaden att framföra förnyade krav på ökad produktion av förnyelsebara alternativ, inklusive litium. Det kan ge stöd till såväl litiumpriset som den börshandlade fond som heter Global X Lithium & Battery Tech ETF (NYSEArca: LIT).

LIT, som är nästan nio år gammal, spårar Solactive Global Lithium Index. Det underliggande indexet är utformat för att mäta aktieutvecklingen för globala företag som är involverade i litiumindustrin. Som tematisk ETF har LIT en tillväxtkänsla, men några av dess tillväxtkomponenter erbjuder nu dessutom ett attraktivt värde.

Den verkställande direktören för Internationella energimyndigheten, International Energy Agency, (IEA), Fatih Birol, sade ”att inte bara väl etablerade tekniker, som de som ligger bakom sol- och vindproduktionen, bör få ett boost, utan också litiumjonbatterier och användning av elektrolys för att att producera väte från vatten bör vara kandidater för subventioner och politiskt stöd”rapporterar Valentina Ruiz Leotaud för Mining.com.

Lithium på uppgång

nvesterare som väljer att exponera sig genom att köpa LIT på kort sikt eller nästa år kan vara i en lång uppåtriktning om efterfrågan på prognoser visar sig vara exakta, särskilt om elfordonsboomen fortsätter.

”Det finns behov av tillverkningskapacitet för att växa ytterligare. Om man antar att den globala bilindustrins aviserade mål för elfordonsproduktion uppnås trots COVID-19-krisen, skulle cirka 1 000 GWh batteriproduktionskapacitet behövas 2025. Denna produktion kräver motsvarande 50 anläggningar, vardera i skalan Tesla Gigafactory” säger IEA.

Med populariteten hos elfordon som väcker efterfrågan på erbjudanden från biltillverkare som Tesla har litiumindustrin tagit en ny vändning. Ytterligare användning kommer att finnas för litium då övergången till energiberoende från fossila bränslen fortsätter att öka efterfrågan på effektivitet. Fortfarande möter litiumföretag ett visst motstånd.

Tesla har visat enastående prestanda, vilket berättar för investerare och rådgivare försäljningen har fortsatt, vilket i sin tur innebär att det finns behov av fler batterier. Så LIT är en börshandlad fond som specifikt investerar i företag som fokuserar på litiumbrytning, litiumproduktion och batteriproduktion.