Det svänger om elpriserna – här är anledningen

Under årets första kvartal har elpriserna varit i en fallande trend på den nordiska elbörsen Nord Pool. Välfyllda gaslager i Europa, lägre elkonsumtion och återstarten av kärnkraftverket Ringhals 4 har bidragit till den stabiliseringen av elpriset vi ser idag. Men det är viktigt att komma ihåg att det rörliga elpriset fortfarande kan svänga både uppåt och nedåt. Det konstaterar Vattenfall i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen.

– Energisituationen i Europa ser betydligt ljusare ut idag än för bara några månader sedan. Detta i kombination med i överlag sett mildare väder och hushållens aktiva elsparande har lett till en stabilisering av elpriset. Dock ser vi att elsparandet klingat av något och är något lägre än förra månaden, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden

Den senaste tiden har vi fått uppleva en kallare period, vilket kommer att leda till en försening av vårfloden och större beroende av vindkraft och andra energikällor i april. Samtidigt väntas kärnkraftsproduktionen öka då Ringhals 4 har återstartats och både Oskarshamn 3 och Olkiluoto 2 kommer att genomgå årlig revision i mitten av april.

Hushållens aktiva elsparande har också bidragit till den stabilare elmarknaden. Men det är viktigt att fortsätta läsa på och hålla koll på sina elavtal och elförbrukning för att kunna spara där det är möjligt. Att välja elavtal baserat på sina behov är också en viktig faktor att ta hänsyn till.

Elpriset är som aprilvädret – osäkert. Men genom att vara uppmärksam och göra medvetna val kan vi alla bidra till en mer hållbar och stabil elmarknad.