Svenska Petgood vill accelerera övergången till framtidens hund- och kattmat  backas av Axel Johnson’s nystartade initiativ FoodBridge. Petgood säkrar en ny investeringsrunda på 27.5 miljoner SEK, backade av Axel Johnsons foodtech-initiativ FoodBridge samt existerande ägare, däribland Course Corrected, en klimatfokuserad VC-fond. Pengarna ska användas till forskning och utveckling, expansion och för att sprida kunskap om fördelarna med insektsprotein för både djuren och klimatet.

Petgood är ett svenskt företag som vill revolutionera foderbranschen genom insektsprotein med husdjurens och planetens hälsa i fokus. Antonia Ax:son Johnson har sedan länge övergått till Petgoods insektsbaserade foder för sina hundar; det var delvis på den vägen som Axel Johnson och FoodBridge fick upp ögonen för Petgood. FoodBridge är en ny satsning från Axel Johnson med syftet att accelerera hållbar förändring i vårt matsystem. Petgood är FoodBridges första investering. Utöver Foodbridge investerar existerande ägare, bland annat den klimatfokuserade VC-fonden Corse Corrected. Kapitaltillskottet ska användas för FoU av hållbart, insektsbaserat husdjursfoder, expansion samt för att utbilda om hälsofördelarna med insektsprotein.

Nyligen publicerade Petgood en vetenskaplig forskningsartikel tillsammans med insektsfarmen Protix och Münchens tekniska universitet (TUM) som visar på hälsofördelarna med att använda insekten svart soldatfluga i hund- och kattfoder. Samtidigt visar forskning att insektsproteinets kvalitet är i linje med eller högre än traditionella proteinkällor som exempelvis kyckling. Insektsproteinet är även fritt från antibiotika som annars används flitigt inom köttindustrin. Nu publiceras även en ny livscykelanalys som undersöker klimatpåverkan av det insektsprotein som Petgood använder sig av från leverantören Protix. Analysen visar att svart soldatfluga har en betydligt lägre klimatpåverkan jämfört med traditionella alternativ, inklusive växtbaserat protein. Den har sju gånger lägre CO2-avtryck jämfört med sojaprotein och per kilo förbrukar insektsprotein 330 liter mindre vatten än vad soja gör enligt analysen.

Jag är verkligen tacksam för våra existerande och nya investerares stöd; de delar vår vision om att revolutionera djurmatsbranschen. Den nya finansieringen möjliggör accelererad tillväxt i Europa och intensifierad innovation genom FoU. Vi får ytterligare en stark partner i Axel Johnson som kommer att bidra med värdefulla erfarenheter från livsmedelsbranschen. Vi vill att alla hundar och katter ska få ta del av fördelarna med insektsbaserat djurfoder. Det är som kött, fast bättre för både klimatet och djuren, säger Pernilla Westergren, vd & grundare, Petgood.

Bolagets produkter används av tusentals nöjda kunder och flertalet framstående kennlar. En av dem är Kustmarken Hundtjänst, en av landets främsta uppfödare av ledar- och tjänstehundar, som enbart ger sina hundar Petgoods produkter.
“Svart soldatfluga är en mycket resurseffektiv proteinkälla för djurfoder. De imponerande nivåerna av aminosyror tillsammans med hög smältbarhet gör denna proteinkälla högkvalitativ och är framtiden för husdjursfoder”, säger Dr Nicky Sluczanowski, chefsveterinär, Petgood.

”Jag är oerhört stolt över att Kustmarken väljer Petgoods insektsbaserade foder för sina hundar. Ledarhundarna, polishundarna och hundarna som ska jobba inom försvaret har alla otroligt viktiga samhällsuppgifter, de förändrar livet för människor och behöver därför den absolut bästa maten. Att vi på Petgood får vara med och bidra till att de ska kunna leverera och prestera på topp är en ära”, säger Pernilla Westergren, vd & grundare, Petgood.

Petgood säljer direkt via sin egen hemsida, samt veterinärkliniker och hos ledande återförsäljare i Sverige, bland annat VetZoo och zoo.se, samt i övriga Norden och Tyskland. I dagsläget görs produkter för hundar och katter.