Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har nyligen väckt åtal mot fem personer i samband med det uppmärksammade Allra-målet. Åklagarna har anklagat dem för grov oredlighet mot borgenärer, och rättegången väntas bli en viktig milstolpe i fallet som har skakat det svenska finansiella landskapet.

Rör händelser från 2020

Allra-målet handlar om en komplex ekonomisk skandal som involverar förluster för ett stort antal pensionssparare. År 2020 fällde Svea hovrätt ett historiskt beslut där det fastslogs att flera personer med avsikt hade orsakat skada för pensionssparare och därmed skulle betala uppemot 318 miljoner kronor i skadestånd. Hovrätten pålade även höga böter för företaget och rättegångskostnader.

De senaste åtalen rör två händelser som inträffade under 2020 i samband med Svea hovrätts behandling av Allra-målet. En av åtalspunkterna hävdar att en företrädare för Allra försökte göra sig av med tillgångar värda omkring 140 miljoner kronor före hovrättens dom. Detta gjordes genom att ge bort en fastighet till en nära anhörig och besluta om utdelning från ett aktiebolag som företrädaren ägde. Målet med detta var att försäkra sig om att fastigheten och aktiebolagets tillgångar inte skulle kunna användas för att ersätta de pensionssparare som hade sina besparingar investerade i Allras fonder.

Åklagarens beskrivning

Åklagaren Johan Bäckström, senior åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, kommenterar detta med att “Brottet oredlighet mot borgenär handlar om att man inte får skänka bort tillgångar för att på så sätt slippa betala sina skulder. I det här fallet handlar det om att man skänkt bort tillgångar för att slippa ersätta de pensionssparare vars pengar man tidigare tagit. Det anser jag är försvårande eftersom man då utsätter samma pensionssparare för en upprepad kränkning.”

Fyra personer åtalas för medhjälp

Förutom företrädaren för Allra är även fyra andra personer åtalade för medhjälp till företrädarens brott. Det inkluderar en nära anhörig samt två advokater som påstås ha hjälpt till med fastighetsgåvan, och en auktoriserad revisor som sägs ha medverkat i utdelningsprocessen.

Det är värt att notera att åklagaren har begärt att tingsrätten kontaktar Advokatsamfundet och Revisorsinspektionen för att utreda om de påstådda brotten kan leda till disciplinära åtgärder från deras sida.

Förnekar brott

Under utredningen har åklagarna lyckats återta tillgångar till ett värde av cirka 90 miljoner kronor genom tvångsmedel. Dessa tillgångar har redan eller kommer att kunna användas för att återbetala de drabbade pensionsspararna. Samtliga åtalade personer har förnekat brott.

Åklagaren Johan Bäckström har meddelat att han inte kommer att besvara några frågor eller ge ytterligare kommentarer om åtalet förrän huvudförhandlingen äger rum. Fallet kommer att följas noggrant av både juridiska experter och allmänheten, med förhoppningen om att rättvisa ska skipas i denna komplexa och betydelsefulla rättsprocess.