Lättnad som snabbt byttes till osäkerhet

Förvirringen kring tullarna för teknikföretag är total. Amerikanska teknikföretag drog en lättnadens suck i fredags när Biden-administrationen tillkännagav att viss elektronik skulle undantas från de omtvistade importtullarna. Beskedet mottogs med optimism av bland andra Apple och andra teknikjättar med omfattande produktion i Kina.

Men redan under helgen började bilden förändras. Handelsminister Howard Lutnick varnade i ett tv-framträdande för att undantagen var tillfälliga och att nya tullar är att vänta inom en till två månader – särskilt för produkter som klassificeras som halvledare.

Halvledare i fokus

“Vi måste ha halvledare, vi måste ha datachip och vi måste ha solpaneler – och de måste tillverkas i USA. Vi kan inte vara beroende av Sydostasien”, sade Lutnick, som förespråkar en omlokalisering av strategiskt viktig industri till amerikansk mark.

Planen, enligt Lutnick, är att införa en särskild tullmodell för att locka halvledar- och läkemedelsföretag att flytta produktionen hem. Det signalerar en fortsatt protektionistisk linje från USA i handelsfrågor, särskilt gentemot Kina.

Trump: “Inga undantag alls”

Till ytterligare förvirring förnekade president Donald Trump kort därefter att några undantag över huvud taget har införts. I ett inlägg på sin plattform Truth Social skrev Trump:
“Det rör sig inte om något undantag från tullarna. Dessa produkter omfattas redan av existerande 20-procentiga tullar.”

Hans uttalande går stick i stäv med den information som offentliggjordes i fredags och som bland annat Bloomberg rapporterat om. Det skapar osäkerhet kring hur marknaden ska tolka det faktiska läget.

Apple pressas hårt

Bland de bolag som påverkas mest av tullförvirringen finns Apple. Företaget har sedan länge outsourcat stora delar av sin tillverkning till Kina, och de ökade tullarna har redan haft märkbar effekt. Aktien har fallit kraftigt sedan början av mars då de första höjningarna trädde i kraft – och tappet förvärrades ytterligare i april.

Enligt analysfirman Rand China Research Center står elektronik som eventuellt omfattas av undantagen för omkring 390 miljarder dollar i amerikansk import varje år – det motsvarar över 3 800 miljarder svenska kronor. Det är en betydande andel som påverkar både företag och konsumenter.

Osäker framtid för global techhandel

Det återstår att se vilken linje USA:s regering faktiskt landar i – och hur långvariga de eventuella undantagen blir. Men ett är säkert: osäkerheten är stor, och konflikten mellan politiska uttalanden, handelsstrategier och företagens verklighet riskerar att fördjupa den redan spända relationen mellan USA och Kina.

För både investerare och teknikföretag är det nu av största vikt att hålla ett öga på Vita husets nästa drag – och på vad president Trump egentligen menar.