En möjlig euroövergång i sikte

Sverige kan komma att införa euron som valuta redan i år. Det menar PM Nilsson, tidigare statssekreterare åt statsminister Ulf Kristersson (M) och nuvarande vd för den liberala tankesmedjan Timbro. Uttalandet, som nyligen gjordes i en intervju med Expressen, har väckt både intresse och debatt.

Den svenska kronan har länge ifrågasatts som en svag valuta i internationella sammanhang. Trots att kronan har stärkts på senare tid, finns det en växande opinion för att Sverige borde ta steget och införa euron.

USA:s möjliga påtryckningar

Enligt PM Nilsson kan en potentiell ekonomisk och geopolitisk kris under 2025 leda till ett avgörande skifte. Han menar att USA kommer att sätta press på Sverige att ansluta sig till eurozonen, som ett sätt att bromsa dollarns styrka. Hot om tullar och minskade säkerhetsgarantier kan bli verklighet.

– Antingen vika sig helt platt eller att blixtsnabbt knyta sig till euroområdet, säger Nilsson till Expressen.

Det är en dramatisk och snabb utveckling som han ser framför sig – en där Sverige tvingas agera under yttre press.

Kronan har stärkts – men frågetecknen kvarstår

Kronan har under de senaste månaderna återhämtat sig kraftigt och nått nivåer vi inte sett sedan 2022. En av orsakerna tros vara Europas ökade försvarssatsningar, något som gynnar svensk industri.

– Vi har en intressant försvarsindustri och när den växer i Sverige så ger det ringar på vattnet och spridningseffekter till större delar av ekonomin, har Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, tidigare sagt till TV4.

Även Handelsbanken ser ett starkt trendbrott. Valutaanalytikern Michel Gubel säger till Svenska Dagbladet att kronan inte har stärkts så här snabbt sedan 1990-talet.

Trots detta är många fortsatt kritiska till kronans långsiktiga stabilitet. Prognoser pekar mot en framtid där euron kan kosta så lite som nio kronor och dollarn 8,5 kronor.

Kan Magdalena Andersson ta täten?

Enligt Nilsson är det dock inte Kristersson som i så fall kommer att driva igenom ett införande av euron – utan oppositionsledaren Magdalena Andersson (S).

– Hon positionerar sig hela tiden som väldigt pro-europeisk. Om hon skulle gå fram och föreslå det här så skulle hon chockskada Moderaterna, säger han.

Skulle Socialdemokraterna ta initiativet i eurofrågan kan det förändra den politiska dynamiken i grunden. En euroövergång skulle innebära ett av de största ekonomiska stegen Sverige tagit sedan EU-inträdet.

En vändpunkt för Sverige?

Om PM Nilssons scenario blir verklighet återstår att se. Det politiska samtalet om euron har länge varit vilande efter folkomröstningen 2003, där en majoritet röstade nej. Men i en snabbt föränderlig värld där säkerhet, ekonomi och geopolitik vävs samman, kan valutafrågan mycket väl åter hamna högst upp på dagordningen.

Frågan är inte längre om Sverige bör införa euron – utan när och hur.