Så slår Trumps biltullar mot Sverige och EU. Donald Trump har återigen satt världen i gungning – den här gången med ett besked som direkt hotar Europas bilindustri. Förslaget om nya tullar på bilar och bildelar tillverkade utanför USA fick börser världen över att reagera kraftigt. Svenska Volvo var ett av de bolag som drabbades direkt, med ett tydligt börsras efter nyheten.
Ett slag mot svensk industri
För Sverige, där bilindustrin är en tung exportmotor, kan konsekvenserna bli allvarliga. Volvo Cars och andra biltillverkare med produktion i Europa riskerar att förlora konkurrenskraft gentemot företag som tillverkar bilar på amerikansk mark. Detta slår inte bara mot företagen, utan även mot jobben – särskilt i västra Sverige där bilindustrin är en central arbetsgivare.
Enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén handlar Trumps drag inte bara om ekonomi – utan om politik.
– Handsken är kastad för att ett handelskrig ska dra igång, där ingen blir vinnare i slutändan, säger han.
Trumps tullar – en politisk markering
Beskedet om tullarna ses av många bedömare som ett sätt för Trump att ge igen mot länder han anser snedvrider handeln. Det är långt ifrån första gången han hotar med, eller inför, handelshinder – men effekterna blir särskilt kännbara när det gäller en globaliserad industri som fordonsbranschen.
Med tullar riktade mot bilimport vill Trump få fler tillverkare att flytta produktion till USA, ett budskap han tydligt förmedlat under sin tidigare presidentperiod – och nu ser ut att återvända till.
Osäker framtid för europeisk export
Hur EU kommer att svara är fortfarande oklart. Tidigare har unionen inte tvekat att markera tydligt mot liknande åtgärder från USA, men någon konkret motreaktion har ännu inte presenterats.
– Vad konkret EU kommer göra vet vi inte än, men tidigare har man i alla fall haft ett högt tonläge i frågan om handelskrig med USA, säger Alexander Norén.
Med tanke på att bilindustrin utgör en hörnsten i flera europeiska ekonomier – inklusive Tyskland, Frankrike och Sverige – kan Trumps tullar bli en startpunkt för ett nytt kapitel i den globala handelskonflikten.
Handelskrigets pris
Om tullarna blir verklighet riskerar ett omfattande handelskrig att bryta ut – något som historiskt visat sig vara kostsamt för samtliga inblandade. I slutändan är det inte bara företagen som drabbas, utan även konsumenterna, som kan få betala mer för bilar och reservdelar.
Och för Sverige – där exporten är livsnerven i ekonomin – kan Trumps besked bli början på en lång och utmanande period.