En växande trend
Second hand-sektorn fortsätter sin framfärd i Sverige, med en anmärkningsvärd ökning av försäljningen i februari. Enligt den senaste rapporten från Svensk Handel har marknaden för pre-loved artiklar, särskilt inom mode, sett en betydande tillväxt. Denna ökning reflekteras i den totala omsättningen för second hand-segmentet som uppgick till hela 1,7 miljarder kronor under februari, där en stor del av handeln skett online. Det framgår av ett pressmeddelande från Svensk Handel.
– Februari månads ökning är ytterligare ett kvitto på att second hand-handeln är här för att stanna, och att den fortsätter att öka. Allt fler ser de ekonomiska och miljömässiga fördelar som finns i att konsumera från segmentet och vi tror på en stabil tillväxt under kommande månader. Inte minst med tanke på vårens intåg, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel.
Online vs. Fysisk handel
Det digitala formatet har visat sig vara en starkt växande kanal för second hand-marknaden. Med en omsättning på över en miljard kronor, vilket motsvarar cirka 60 procent av den totala försäljningen, bekräftar detta trenden att fler och fler väljer att handla sina pre-loved artiklar online. En nyckelfaktor till denna förändring är bekvämligheten och tillgängligheten som e-handeln erbjuder.
Mode i topp
Mode står fortsatt som den mest populära kategorin inom segmentet. Bland de som handlat second hand uppgav fyra av tio att de köpt klädesplagg, skor eller väskor. Försäljningen inom detta segment nådde 417 miljoner kronor under februari, vilket understryker svenskarnas växande intresse för hållbart mode.
Generationsöverskridande popularitet
En intressant insikt från Svensk Handels Hållbarhetsundersökning är att second hand-trenden inte är begränsad till en specifik åldersgrupp. En stor majoritet, 85 procent, av konsumenter upp till 49 år handlar återvunnet, och även bland äldre generationer är intresset starkt med 61 procent bland de som är 50 år eller äldre.
Möjligheter och hinder
Trots den starka tillväxten och populariteten bland alla åldrar finns det fortfarande hinder som begränsar både konsumenter och handlare från att fullt ut omfamna den nya marknaden. En punkt som lyfts fram är behovet av att sänka moms på second hand-varor för att ytterligare stimulera sektorns tillväxt och göra det mer tillgängligt för alla.
Second hand-sektorns framgångssaga i Sverige är tydlig, och med rätt politiska åtgärder och fortsatt digital innovation kan marknaden förväntas växa ännu mer. Det är en positiv trend inte bara för konsumenternas plånböcker utan även för miljön, då second hand-handel bidrar till en mer hållbar konsumtion.
– Vi tycker att det är olyckligt att second hand kommer i andra hand från regeringens håll. Det är tydligt att second hand, om rätt möjligheter ges, har möjlighet att ta ännu mer plats inom handeln. Det finns fortsatt stora marknadsandelar att hämta för såväl små som stora företag. Men för att så ska ske krävs gynnsamma förutsättningar. Att dubbelbeskatta begagnade varor är ett hinder i omställningen till en mer cirkulär handel, säger Maria Mikkonen.