Stefan Perssons förmögenhet steg med drygt fyra miljarder kronor det senaste året – och han är fortfarande rikast i Sverige. Det visar Forbes nya miljardärslista. Samtidigt gör sex nya svenskar premiär på listan, och två återvänder.

Svenskarna som dominerar världen

Varje år listar den amerikanska affärstidningen Forbes världens dollarmiljardärer. På tisdagen släpptes årets lista, och enligt den har jorden nu fler miljardärer än någonsin tidigare, totalt 2 781 stycken – 141 fler än året före. De är också rekordrika, med en sammanlagd förmögenhet på 14,2 biljoner dollar. Det är över 151 biljoner i svenska kronor. Det vill säga 151 följt av tolv nollor.

Stefan Persson rikast i Sverige

Svensklistan toppas som vanligt av H&M-arvtagaren och den före detta styrelseordföranden Stefan Persson som gick från 16,2 miljarder dollar 2023 till 16,6 miljarder dollar – 177 miljarder kronor – i år. Det kan jämföras med hans toppår 2021, då förmögenheten uppgick till 21,3 miljarder dollar. Han ligger på plats 110 på listan över världens rikaste.

Framstående familjeimperier

Näst rikaste svensk är Antonia Ax:son Johnson och hennes familj, som äger Axel Johnsongruppen där bland annat Axfood ingår. Hennes 10,2 miljarder dollar, motsvarande 109 miljarder kronor, placerar henne på plats 218. De nästkommande platserna på svensklistan innehas av affärs- och finansmännen Carl Bennet, Fredrik Lundberg och Frederik Paulsen.

Nya ansikten och återkommande profiler

Totalt är 43 svenskar dollarmiljardärer, enligt Forbes. Två av dem som fanns med 2022 men försvann 2023 gör nu ett återintåg. Det rör sig om Harry Klagsbrun och Caspar Callerström, båda delägare i riskkapitaljätten EQT, som har förmögenheter på 1,2 respektive 1,1 miljarder dollar.

Sex svenskar är nya på listan.

  • Systrarna Sofia Högberg Schörling och Märta Schörling Andreen, döttrar till affärsmannen Melker Schörling – som utvecklat bland annat Securitas och Hexagon – som gick bort i december i fjol.
  • Roger Samuelsson, storägare i schweiziska SHL Medical som tillverkar injektionshjälpmedel.
  • Elisabeth Douglas, arvtagare till industrimannen Gustaf Douglas som även han gick bort i fjol.
  • Lennart Blecher och Per Franzén, också de delägare i EQT.

Sveriges dollarmiljardärer fortsätter att imponera på den globala scenen, och 2024 års Forbes-lista visar att landet inte bara har en stark närvaro utan även ser ett växande antal nya ansikten som representerar den svenska framgångssagan.