Det är för sent att göra något åt de ekonomiska konsekvenserna av Donald Trumps tullar. Den globala ekonomiska ordningen under ledning av USA faller samman. Domen kommer från investeringsoraklet Ray Dalio.

Investeringsveteranen slår larm

Ray Dalio, grundare av världens största hedgefond Bridgewater Associates, har länge varit en profet i finansvärlden. Han förutsåg finanskrisen 2008 och har ofta varnat för systemrisker i världsekonomin. I ett uppmärksammat inlägg på X (tidigare Twitter) riktar han nu skarp kritik mot den ekonomiska politik som bedrivits under Donald Trumps ledarskap.

”Jag är orolig för något mycket värre än en lågkonjunktur om det här inte hanteras på rätt sätt,” skrev Dalio för några veckor sedan. Nu går han längre – och menar att skadan redan är skedd.

Tullarna har redan fått oåterkalleliga effekter

Dalio berättar att han i samtal med andra affärsmän kunnat konstatera att den globala handeln redan anpassar sig bort från USA. Företag som tidigare haft omfattande affärer med den amerikanska marknaden väljer nu att minska sitt beroende – oavsett om tullarna dras tillbaka eller ej.

”Problemen kommer inte försvinna vad som än händer med tullarna,” skriver han och pekar på att förtroendet för USA som handelspartner är urholkat.

Enligt Dalio står vi nu inför ett sammanbrott på tre fronter: den monetära ordningen, den amerikanska inrikespolitiska ordningen och den internationella världsordningen.

USA gräver sin egen ekonomiska grop

I sitt inlägg riktar Dalio också hård kritik mot USA:s ekonomiska grundmodell. Han menar att USA:s roll som världens största konsument av tillverkningsvaror och producent av räntebärande papper för att finansiera sin konsumtion inte längre är hållbar.

”Det blir alltmer uppenbart att den amerikanska modellen är i kris,” skriver han.

Det är nu snart en månad sedan Donald Trump i Vita husets rosenträdgård lanserade nya strafftullar mot omvärlden – ett drag som skakade både marknader och diplomatiska relationer. Trots att flera av tullarna sedan pausats är osäkerheten kvar. Marknaderna famlar efter tydlighet, och många länders ledare uppges inte förstå Trumps strategiska mål.

Världen vänder sig bort från USA

Dalio avslutar med en dyster framtidsvision: ett USA som marginaliseras i en ny världsordning där tidigare allierade söker andra samarbeten och bygger nätverk utan amerikanskt deltagande.

”Det finns en växande risk att USA, genom utmaningar man skapat själv, i allt högre grad kommer att kringgås av en värld som anpassar sig till ett nytt ekonomiskt landskap,” skriver han.

Om Ray Dalio har rätt återstår att se – men hans ord väger tungt på en marknad där tilliten till USA:s ledarskap redan vacklar.