När världsekonomin skakar till följd av handelskonflikter och tullkaos är det många som undrar hur deras pension påverkas. Är din pension säkrad? Eller är det dags att agera? Frida Bratt, privatekonom på Nordnet, förklarar i ett aktuellt blogginlägg hur olika delar av pensionssystemet påverkas – och vad du bör tänka på i tider av börsoro.

Inkomstpensionen – inte beroende av börsen

Den allmänna pensionen består av två delar: inkomstpensionen och premiepensionen. Många oroar sig för hur inkomstpensionen påverkas av börsnedgångar, men här kan du andas ut – åtminstone på kort sikt. Inkomstpensionen är inte knuten till börsens svängningar utan bygger på löneutvecklingen i samhället och att dagens arbetstagare betalar in till systemet.

Dock kan stora ekonomiska förändringar på lång sikt – till exempel till följd av ett utdraget tullkrig – påverka arbetsmarknaden och därmed inflödet till pensionssystemet. Systemet är dock rustat med buffertar i form av AP-fonder för att klara tillfälliga påfrestningar.

Premiepensionen – liten men börskänslig

Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen du själv kan placera, vanligtvis i aktiefonder. Det betyder att den påverkas direkt av börsturbulens. Men Frida Bratt understryker att premiepensionen är en relativt liten del av den totala pensionen. Här finns också ett större utrymme att ta risk – särskilt om du har många år kvar till pension.

Det är viktigt att se premiepensionen i ett större sammanhang, där exempelvis bostadsrätt eller hus kan fungera som en kompletterande trygghet vid pension.

Tjänstepension – olika påverkan beroende på sparform

Tjänstepensionens utveckling beror på vilken typ du har – och hur nära pensionen du är. Har du en förmånsbestämd pension (vanligt bland äldre generationer) påverkas du inte direkt av börsen, eftersom arbetsgivaren garanterar en viss nivå.

Men de flesta yngre har premiebestämd pension. Där ligger ansvaret och risken hos den enskilde, och avkastningen påverkas av börsens rörelser, förvaltningsavgifter och placeringsval.

Fondförsäkring eller traditionell försäkring?

I tjänstepensionen kan du välja mellan fondförsäkring och traditionell livförsäkring. Fondförsäkringen ger större exponering mot börsen – och större möjligheter till avkastning, men också högre risk. Traditionell försäkring har ofta en större andel räntor och är därför mer stabil.

Enligt Bratt är det viktigt att ha en strategi för omviktning när du närmar dig pension. Omkring 55-årsåldern kan det vara klokt att börja flytta delar av kapitalet från aktier till räntefonder – men det beror på din totala pensionsbild.

Privatsparande – ”Sitt still i båten”

Det privata pensionssparandet, ofta i form av ISK eller kapitalförsäkring, påverkas förstås av börsfall. Här gäller samma råd som vid andra oroliga tider: ha is i magen. Fortsätt med månadssparandet och undvik att sälja i panik.

Men, som Bratt påpekar, det är under förutsättning att du har en ”bra båt” – det vill säga ett väldiversifierat sparande i fonder med låga avgifter och god geografisk spridning.

Slutsats – lugn är en pensionsstrategi

Tullkaoset och börsoro kan skapa osäkerhet, men hela pensionssystemet står inte och faller med kortsiktiga svängningar. Genom att förstå hur de olika delarna av pensionen fungerar och agera långsiktigt kan du öka din trygghet. Det handlar inte om att göra panikartade förändringar – utan om att ha en plan, förstå sina val och hålla fast vid en strategi.