En skandal som skakade Sverige

Trustorhärvan är en av Sveriges mest uppmärksammade ekonomiska brottshärvor. Året var 1997 när det avslöjades att investmentbolaget Trustor AB plundrats på omkring 600 miljoner kronor. Huvudmännen bakom kuppen var bland andra kusinerna Thomas Jisander och Joachim Posener. Genom ett intrikat upplägg köpte de bolaget för dess egna pengar – ett brottsligt förfarande som fick stora juridiska och mediala konsekvenser.

Trots att större delen av pengarna senare återbetalades, dömdes Jisander till fängelse, först 2009 för sin roll i Trustor och sedan 2019 i en annan ekobrottshärva. Posener har däremot lyckats hålla sig undan i snart tre decennier.

Nya kopplingar till misstänkt penningtvätt

Nu är Thomas Jisander återigen i rampljuset. SVT:s granskande program Uppdrag granskning (UG) pekar ut honom som en av personerna i kulisserna bakom nätbanken Intergiro – en plattform som misstänks ha tvättat omkring 20 miljoner kronor åt bedragare.

Enligt UG finns inga officiella dokument som binder Jisander till banken, men han uppges ha varit synlig i kretsen runt Intergiro. Banken har enligt UG även flera andra kopplingar till personer tidigare dömda för grova ekobrott.

– Det är bedrövligt att Jisander kan fortsätta. Han har vandrat ut och in i rättsapparaten. Det är bedrövligt att Finansinspektionen inte har bättre koll, säger Gunnar Lindstedt, journalisten som avslöjade Trustoraffären i Svenska Dagbladet och tilldelades Stora journalistpriset 1998.

Ekobrottslingar i nätbankens skugga

Flera personer med brottslig bakgrund har, enligt UG, nyckelroller bakom Intergiro. Bland dessa finns tidigare dömda för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och till och med grovt vapenbrott. Men eftersom ingen av dem äger mer än tio procent av banken, har Finansinspektionen inte haft anledning att granska deras inflytande.

Jisanders tidigare affärspartner i nätbanken Worldclearing, Jörgen Peterson, dömdes 2019 till tio månaders fängelse för grovt bokföringsbrott. Samma år dömdes Jisander till nästan fem års fängelse för bland annat försök till grovt bedrägeri. Worldclearing har därefter integrerats i Intergiro.

“Jisander var ansiktet utåt”

Gunnar Lindstedt beskriver hur Jisander fungerade som den publika figuren i Trustoraffären, medan Posener – som hade näringsförbud – agerade i skuggorna.

– Jisander kunde snacka och var ansiktet utåt. Han agerade mot finansmarknaden. Posener kunde inte göra det, säger Lindstedt.

Han minns också hur Jisanders livsstil stack ut, särskilt de uppmärksammade festligheterna på Franska Rivieran.

– Posener var inte glad över festandet i Saint Tropez. Det publicerades i Paris Match efter att de hört talas om ”galna svenskar”. Det ledde till att vi fick koll på dem.

Miljoner saknas fortfarande

Enligt Lindstedt användes den brittiske adelsmannen lord Moyne som en frontfigur i Trustorhärvan för att inge förtroende. I verkligheten var Moyne utfattig – ett avslöjande som ytterligare lade grunden för Lindstedts misstankar.

Trots att stora delar av pengarna återfördes, återstår fortfarande tiotals miljoner kronor som aldrig återfunnits.

– Det är inte lämpligt att han tar hand om andras pengar. Han bör ägna sig åt annat än bankverksamhet, säger Lindstedt om Jisander.

Trustorhärvan får nytt liv – i TV och på Netflix

Intresset för Trustorhärvan har återuppstått. En dramaserie är under produktion av TV4 och en dokumentär planeras på Netflix – där Joachim Posener enligt uppgift intervjuas för första gången sedan 2004. Gunnar Lindstedt medverkar i båda produktionerna och hans bok Svindlande affärer: historien om Trustor från år 2000 kommer att ges ut i ny upplaga.

Det är en påminnelse om att gamla skandaler inte alltid är historia – ibland lever de vidare i nya skepnader.