Svenskarnas största trafikoro: Andras slarv bakom ratten
När påsken närmar sig och bilresorna planeras av miljontals svenskar, växer också oron på vägarna. En ny Novus-undersökning visar att 55 procent av de som planerar att bila under påskhelgen känner oro inför resan – och det är inte vädret som bekymrar mest, utan hur andra kör. Det mest störande beteendet? Bilförare som stirrar ner i mobilen samtidigt som de kör – tätt följt av att andra inte håller tillräckligt avstånd.
Mobilen – en farlig följeslagare på vägen
Att använda mobilen medan man kör är inte bara irriterande, det är livsfarligt. 45 procent av svenskarna uppger att de stör sig på detta – och kvinnor reagerar i högre grad än män (51 procent jämfört med 39). Trots ständiga kampanjer verkar mobilen fortsätta vara en distraktion med dödlig potential.
– En stark uppmaning till dig som kör: håll dig borta från mobilen, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.
För litet avstånd, för stora risker
Att andra bilister inte håller avstånd upplevs som det mest irriterande beteendet i trafiken, enligt 47 procent av svenskarna. Det är inte bara ett irritationsmoment – det ökar risken för både kollisioner och stenskott, vilket också är de vanligaste skadorna som rapporteras under påsken.
– Att hålla avstånd är den bästa taktiken för att undvika kollisioner och stenskott, säger Brala.
Skador i påsk – när glaset spricker först
Under påskveckorna står glasskador för över hälften (53 procent) av alla skador på personbilar, följt av kollisioner (13 procent) och singelolyckor (10 procent). Även om skadebilden inte avviker dramatiskt från övriga året, sticker glasskador ut som den klart vanligaste typen under årets första månader.
Blinkersbråk och EPA-irritation: Åldersklyftorna på vägen
Att inte använda blinkers i korsningar eller rondeller rankas högt bland störningsmoment – särskilt hos unga förare. I åldersgruppen 18–29 år är det hela 44 procent som stör sig på utebliven blinkersanvändning i rondeller.
Samma åldersgrupp är också mest irriterad på långsamtgående fordon som EPA-traktorer, mopedbilar och lantbruksmaskiner – en irritation som delas av 37 procent av de unga, men bara ett fåtal äldre.
Här blir det trångt i påsk
Enligt Trafikverket är det vissa vägar som traditionellt drar till sig extra mycket trafik under påsken. E22 mellan Norrköping och Kalmar, E45 från Göteborg och norrut, samt E4 både norrut och söderut, är några av de mest belastade vägsträckorna. Här gäller det att ha tålamod – och ögonen på vägen.
Sammanfattning: Så undviker du påskens trafikstress
-
Håll avstånd – för säkerheten och för att minska risken för skador.
-
Låt mobilen vila – inget samtal är värt en olycka.
-
Visa hänsyn – blinka, planera din körning och var uppmärksam.
-
Räkna med köer – ha marginaler i reseplaneringen.
-
Anpassa farten efter väglaget – särskilt om vintern gör comeback.
Med enkla beteendeförändringar kan vi alla bidra till en tryggare – och trevligare – påskresa.