Reglerna för byte av vinterdäck. Nu närmar sig datumet då det blir förbjudet att köra med dubbdäck – något som många svenskar inte har koll på. En ny Novus-undersökning visar att mer än hälften av befolkningen inte känner till rätt datum för när dubbdäck ska bytas ut. Motorexperten Stefan Brala från Trygg-Hansa förklarar vad som gäller och delar med sig av viktiga tips inför däckbytet i vår.
Fler än hälften svarar fel – eller vet inte alls
På frågan “Från vilket datum är det förbjudet att köra med dubbdäck i Sverige?” är det endast 42 procent som svarar rätt. Nästan sex av tio svenskar (57 procent) svarar fel eller vet inte alls. 15 procent uppger att de inte vet, medan 42 procent anger felaktiga datum.
De som har bäst koll är yngre män i åldern 18–29 år. I den gruppen svarar hela 62 procent rätt.
Det korrekta svaret är att det är förbjudet att använda dubbdäck mellan den 16 april och 30 september, om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.
Viktigt att tänka på inför årets däckbyte
– I år infaller påsken sent så det gäller att tänka till för de som tänkt sig en tur till fjällen över påsk. Överväg att behålla dubbade vinterdäck på, men se upp så du inte bryter mot förbudet, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.
Här är några viktiga saker att tänka på inför däckbytet:
1. Håll koll på vädret
Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att ha vinterdäck om det är vinterväglag. Men även efter den perioden kan det fortfarande vara vinterväglag, särskilt i norra Sverige. Därför kan dubbdäck vara tillåtna även i april – om väderförhållandena kräver det. Det är polisen som avgör om vinterväglag råder.
2. Sen påsk = fjällresa?
Eftersom påsken är sen i år (2025) är det många som planerar resor till fjällen i april. Då kan det vara klokt att behålla dubbdäcken – förutsatt att du kör till områden där vinterväglag råder. Tänk dock på att det inte är tillåtet att köra med dubbdäck i södra Sverige efter 15 april om vädret inte kräver det.
3. Byter du däck själv – särskilt på elbil?
Elbilsägare bör vara extra noga med hur bilen lyfts vid däckbyte. Felplacerad domkraft kan skada bilens batteri, vilket kan bli en dyr historia. Det gäller förstås även bensin- och dieselbilar – en felaktigt placerad domkraft kan skada karossen. Kom ihåg att försäkringen inte alltid täcker sådana skador.
4. Efterdra hjulbultarna
Oavsett om du byter däcken själv eller låter en verkstad göra det, ska hjulbultarna kontrolleras efter några mils körning. Använd ett fälgkors eller ännu hellre en momentnyckel. Att dra åt för hårt eller för löst kan vara farligt.
5. Kontrollera mönsterdjupet
Minsta tillåtna mönsterdjup är 3 mm för vinterdäck och 1,6 mm för sommardäck. Av säkerhetsskäl rekommenderas dock ett större mönsterdjup – framför allt om du kör i regn eller på hala vägar.
6. Sätt de bästa däcken bak
De däck som har bäst mönsterdjup eller dubb ska alltid sitta bak på bilen – oavsett om den är fram- eller bakhjulsdriven. Det minskar risken för sladd vid bromsning eller kurvtagning.
7. Kolla lufttrycket
Rätt lufttryck i däcken ger längre livslängd, bättre väggrepp och sparar bränsle. Tänk på att anpassa trycket om du har mycket packning i bilen – särskilt inför en påskresa med hela familjen.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa mellan den 13 och 19 mars 2025. Totalt svarade 1 007 personer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket ger ett representativt resultat.
Frågan som ställdes var:
“Från vilket av följande datum är det förbjudet att köra med dubbdäck i Sverige?”
Svarsalternativen var:
-
Det är olika datum för olika delar av landet
-
1 april, om det inte är eller förväntas bli vinterväglag
-
16 april, om det inte är eller förväntas bli vinterväglag ✅
-
31 mars, om vinterväglag råder
-
Vet ej