President Trumps tullpolitik kan få långtgående konsekvenser för teknikjättar och konsumenter. En iPhone kan kosta 35 000 kronor i ett fiktivt scenario där produktionen flyttas.
Tullar ska skapa jobb – men till vilket pris?
USA:s president Donald Trump deklarerade under sitt tal på “Liberation Day” att hans tullstrategi skulle få “jobb och fabriker att komma tillbaka med full kraft”. I takt med att Trumps omfattande globala tullar nu träder i kraft varnas det för kraftiga prishöjningar på allt från kläder till elektronik. En av de största förlorarna kan bli iPhone-användarna – särskilt om Apple tvingas flytta produktionen till USA. Detta enligt en artikel från CNN.
Enligt Dan Ives, teknikchef på Wedbush Securities, skulle en iPhone tillverkad helt i USA kunna kosta uppemot 3 500 dollar – eller omkring 35 000 svenska kronor. Det är mer än tre gånger så mycket som dagens prisnivå.
“Ett fiktivt scenario”
Ives kallar idén om att flytta tillbaka iPhone-produktionen till USA för ett “fiktivt scenario”. I en intervju med CNN:s Erin Burnett förklarade han att det inte bara handlar om fabriker – utan om ett komplext nätverk av underleverantörer, teknikcenter och logistiklösningar som byggts upp under decennier i Asien.
“Du ska bygga ett sådant ekosystem i USA – med fabriker i West Virginia och New Jersey – då får du räkna med 3 500-dollars-iPhones”, sa Ives och syftade på de avancerade produktionsanläggningar som idag främst finns i Kina och Taiwan.
Att bara flytta 10 procent av Apples leveranskedja till USA skulle kosta omkring 30 miljarder dollar och ta minst tre år, enligt Ives.
Varför är Asien så dominerande?
Produktionen av smartphones har under flera decennier flyttats till Asien, där arbetskostnaderna är lägre och infrastrukturen för elektronikproduktion är välutvecklad. Amerikanska företag har istället satsat på mjukvaruutveckling och produktdesign – områden med högre vinstmarginaler.
Det är denna strategi som gjort Apple till ett av världens mest värdefulla företag. Men den gör också företaget extremt sårbart för geopolitiska beslut. Ungefär 90 procent av alla iPhones monteras i Kina.
Aktiepris i fritt fall
Sedan Trumps installation i Vita huset har Apples aktiekurs tappat omkring 25 procent, mycket på grund av oron för hur tullarna påverkar företagets omfattande leveranskedja.
“Inget annat bolag är lika exponerat för denna storm som Cupertino och Apple,” sa Ives. “Det är ett ekonomiskt Armageddon – särskilt för tekniksektorn.”
Komponenterna till iPhone – en global produkt
-
Chipsen som driver iPhone tillverkas främst i Taiwan.
-
Skärmarna kommer från sydkoreanska bolag.
-
Andra delar tillverkas i Kina, där även slutmonteringen sker.
Även om Apple har försökt diversifiera tillverkningen till länder som Indien och Brasilien, finns det ännu inte tillräcklig kapacitet för att helt ersätta Kina.
Alternativ – men fortfarande dyrare
Även om Apple lyckas hålla kvar produktionen i Asien, spår experter att iPhones kommer bli dyrare. Enligt analysföretaget Rosenblatt Securities kan priset öka med 43 procent om hela tullkostnaden förs över till konsumenten.
Neil Shah från Counterpoint Research menar att priset skulle kunna stiga med omkring 30 procent – beroende på var telefonerna tillverkas. Indien har 26 procent tullar, medan Brasilien ligger på 10 procent, men har inte kapacitet att möta Apples volymer.
Apples strategi framåt
För att undvika de mest kännbara konsekvenserna har Apple meddelat att de planerar att investera 500 miljarder dollar i USA över fyra år. Syftet är att sprida produktionen till fler länder, minska beroendet av Kina – och mildra effekten av USA:s tullpolitik.
Men om de mest radikala scenarierna blir verklighet, kan framtidens iPhone alltså bli en exklusiv lyxprodukt – prissatt som en begagnad bil.