Patent och standarder – en oskiljaktig duo

Teknikstandarder utgör ryggraden i vår digitala ekonomi och patent spelar en nyckelroll i utvecklingen av dessa. Det visar en ny, omfattande studie från Europeiska patentverket (EPO), som tydligt understryker hur patentsystemet främjar teknisk harmonisering och innovation i Europa.

I studien analyseras över 5,5 miljoner dokument från olika standardiseringsorganisationer (SDO), och resultaten är tydliga: kopplingen mellan patent och standarder är starkare än någonsin. En ny databas framtagen av EPO visar att 37 procent av alla standardessentiella patent (SEP) hänvisar till dokument från SDO, vilket belyser vikten av patentsystemet i etableringen av gemensamma tekniska ramverk.

Nyckelroll för enhetlig patentdomstol

Studien pekar också på den framväxande betydelsen av den Enhetliga patentdomstolen (UPC), som håller på att etablera sig som Europas centrala arena för rättsliga tvister kring SEP. Domstolen syftar till att skapa större rättssäkerhet och förutsägbarhet för teknikbolag och innovatörer, vilket i sin tur kan främja investeringar i framtidens teknikområden.

– Teknikstandarder utgör ryggraden i vår digitala ekonomi. De driver innovation och tillväxt och säkerställer sömlös uppkoppling mellan enheter och plattformar, säger EPO:s chef António Campinos.

Drivkraft för framtidsteknologier

Enligt Campinos är standardisering inte bara avgörande idag, utan även i framtiden. Framväxande teknologier som artificiell intelligens och kvantteknik kommer att vara beroende av gemensamma tekniska språk för att utvecklas i global skala.

– När vi blickar framåt kommer liknande standardiseringsinsatser att vara avgörande för teknologier som artificiell intelligens och kvanttekniker, framhåller Campinos.

Detta bekräftas i EPO:s egen statistik: enligt EPO Patent Index 2024 är det datorrelaterade området – inklusive AI, maskininlärning och mönsterigenkänning – det mest dynamiska inom patentansökningar. Digital kommunikation, som omfattar 5G och andra kommunikationsstandarder, kommer på tredje plats.

30 miljarder uppkopplade enheter – och växande marknad

Framtidsutsikterna för digital teknik och standardisering är minst sagt betydande. Antalet uppkopplade enheter inom det så kallade “sakernas internet” (IoT) förväntas växa med hela 30 miljarder enheter fram till 2030. Enligt konsultfirman McKinsey kan denna utveckling generera ett ekonomiskt värde på mellan 4,8 och 11 biljoner euro globalt.

Det är en utveckling som ytterligare förstärker betydelsen av tydliga teknikstandarder och ett fungerande patentsystem – inte bara för att skydda innovationer, utan för att möjliggöra en hållbar och inkluderande digital tillväxt i hela Europa.

Hela rapporten kan läsas här.