Över 100 miljarder kronor tvättas årligen i Sverige, vilket har lett till att banker har strikta krav på kundkännedom och agerande vid misstankar om penningtvätt. Företagare såsom redovisningsbyråer, revisorer, advokater och lönekonsulter är också skyldiga att följa strikt lagstiftning kring penningtvätt. Crona Dokumera är ett företag som hjälper företag att uppfylla dessa krav genom att erbjuda dokumentmallar och policys som hjälper företag att efterleva kraven som ställs i penningtvättslagen.

Experten

Recollecta Juridik drivs av juristen Erik Rosqvist, som är specialiserad på avtalsrätt, bolagsrätt, arbetsmiljö och compliance. Han ansvarar för att skapa, validera och ständigt uppdatera merparten av de 2 000 företagsmallar och dokument som tillhandahålls av Crona Dokumera. Erik förstår att företag ibland saknar den tid och expertis som krävs för att följa de lagstadgade kraven.

– Jag skulle säga att det är ganska svårt, speciellt eftersom antalet skyldigheter enligt de lagstadgade kraven i allmänhet ökar ju fler anställda man har. Som företagare är huvudsyftet att driva verksamheten framåt och få fler kunder. Ska man lägga tid på att på egen hand lyckas följa alla kraven kommer det ta en stor del av ens tid jämfört med om man använder Cronas mallar, säger Erik Rosqvist.

Han arbetar med att upprätta flera dokumentmallar och policys som bidrar till att företag kan efterleva de krav som ställs i penningtvättslagen. Han påstår även att arbetet mot penningtvätt är mer aktuellt än någonsin tidigare.

– Kraven har funnits ganska länge, men man kan se tydligt att de har reviderats och skruvats åt. Nu krävs mer dokumentation och noggrannare riskbedömningar, fortsätter Erik.

Vad säger lagen?

Penningtvättslagen, som infördes i sin nuvarande form år 2017, är en lag som syftar till att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism. För att uppfylla lagens krav måste företag ha en god förståelse för sina kunder och genomföra en riskbedömning samt upprätta rutiner för att motverka penningtvätt. De specifika dokumentationskraven och åtgärderna som företagen måste vidta kan variera beroende på faktorer som risknivå, bransch och företagets verksamhet.

Erik Rosqvist har sammanställt följande sex punkter som samtliga företag som omfattas av lagen är skyldiga att upprätta dokumentation kring.

Dokumentationskrav:
· Allmän riskbedömning
· Riskbedömning av kunder
· Interna rutiner och riktlinjer
· Rutiner för lämplighetsprövning
· Utbildning om penningtvättslagen
· Intern kontroll

Potentiella lagändringar

Förhandlingar pågår inom EU om att förändra regelverket mot penningtvätt, vilket förväntas leda till ändringar i svensk lagstiftning i framtiden. Planen är att slutföra förhandlingarna under våren 2023, och en särskild utredare kommer att granska förändringarna och lämna förslag till ändringar i den svenska lagstiftningen senast den sista augusti 2024. Som företagare är det därför viktigt att följa utvecklingen av penningtvättslagstiftningen noga.

Vad kan man göra själv?

Erik Rosqvist trycker på att mallar och checklistor är ett bra stöd i arbetsprocessen – men att varje enskilt företag måste göra ett gediget arbete för att kunna uppfylla samtliga krav.

– Det förutsätter bland att man gör en korrekt riskbedömning. Vi tillhandahåller mallarna och vilka frågor som behöver besvaras, men det ligger på kunden att fylla i och göra korrekta bedömningar. Det kan krävas en del expertkunskaper, men gör man det på korrekt sätt så ska det inte vara några konstigheter, avslutar Erik.