Teknisk Analys Vecka 41, 2021-10-11

Den här veckan tittar vi närmre på OMXS30, Hexatronic Group och Kinnevik. Stockholmsbörsen har handlats ner sex veckor i rad, något som tidigare inte hänt de senaste fem åren. Index är ner cirka 7 % från toppen men många enskilda aktier är ner betydligt mycket mer än så. Låt oss titta närmre på den tekniska biten.

OMX Stockholm 30 (OMXS30)
YTD: 19,49%
Time Frame: DailyOMXS30 har varit ett utav de index som ur ett globalt perspektiv presterat bäst under 2021. På senare tid har en korrektion på cirka 8,5 % kommit och enligt mig en välbehövd sådan. Under förra veckan testades MA 200 och hittills har testet varit lyckat, kanske något tidigt att säga om MA 200 fortfarande håller. Det har varit stora rörelser intradag under senaste tiden och volatiliteten har tilltagit. Anledningen till dessa typer av rörelser kan vara att OMXS30 handlas kring kritiska nivåer.

Korrektionsfasen kan vara över och jag har ritat ut en ABC-frekvens där C-vågen blev den längsta. Om OMXS30 fortsätter att handlas över MA 200 under kommande vecka är min tro att vi ska genomföra en ny vågfrekvens på uppsidan och nästa rimliga target kan komma att bli tidigare All time high nivå (2412). Senaste gången MA 200 testades av var under november 2020 och det resulterade i en explosivartad uppgång.

Indikatorer/Oscillatorer
MACD har trendat ner och skapat lägre toppar och bottnar sedan mitten av mars i år. Det skapades en större tydlig negativ divergens i daily vilket är något som indikerar på ett trendskifte och det var exakt det vi fick. Jag är fortsatt negativt inställd när det kommer till utseendet som MACD påvisar. Dock kan det komma att ändras snabbt. Om exempelvis signallinjen lyckas bryta över MACD-linjen kan ett ökat positivt momentum ta fart.

RSI har under längre tid likt MACD påvisat ständigt lägre toppar under samma tidsperiod som OMXS30 i sin tur noterat högre toppar. Med andra ord har negativa divergenser uppstått under en längre period vilket investerare använder som en varningssignal för en kommande topp följt av en nedgång. Notera dock att det i daily givits många falska signaler, mitt tips är att alltid stämma av divergenser i olika time frames. Om vi skulle kolla på weekly istället för daily märker vi snabbt att negativa divergenser inte uppstått lika ofta. På senaste tiden har en positiv divergens skapat i daily och kortsiktigt kan det vara något som bidrar till ökad tro för vidare uppgång bland investerare. 

Hexatronic Group (HTRO)
YTD: 291,36 %
Time Frame: 4 h Hexatronic har visat styrka sedan årsskiftet och aktien är upp nästan 300 % sedan dess. En tydlig positiv trend har formats och det känns som att marknaden aldrig tänkt tanken att handla ner aktien. Köparna har varit starka även kring de högre nivåerna. Sedan början av september har aktien stött på problem kring 300 nivån, totalt sett har fyra försök gjorts och de tre första gångerna skapades en motreaktion vilket gjort att en tydligare range har tagit form. Den fjärde och senaste gången som 300 nivån testades var i fredags. Hexatronic printade ett nytt All time high på 313 under fredagen men stängde på 299. 

Det ska bli väldigt intressant att se hur Hexatronic rör sig under veckan. Möjligtvis är det ett återtest som genomfördes under fredagen eller så är det ett falskt utbrott och då är min tes att Hexatronic ska söka sig ner mot rangens trendgolv återigen. Om återtestet blir lyckat är min tes att nya All time high nivåer skapar nya All time high nivåer. Jag personligen tycker det kan vara svårt att genomföra tekniska analyser på aktier som befinner sig kring All time high nivåer eftersom det inte finns någon tidigare data kring dessa nivåer (inte i Hexatronics fall). Börspsykologi och värdering har större betydelse på dessa nivåer eftersom investerare alltid söker efter grunder för att motivera sin investering. Jag tycker dock volymindikatorn kan vara hjälpsam då den ger en bra överblick kring hur starka köparna respektive säljarna är. Under fredagens handel kan vi snabbt se att volymen i uppgången var betydligt mycket starkare i relation till volymen som varade i eftermiddagens nedgång. Med andra ord ger volymen indikationer på att köparna fortfarande är starka kring 300 nivån. 

Oscillator
RSI har i både 4 h och daily skapat en gömd bullish divergens vilket resulterade i att aktien utmanade och till och med bröt 300 nivån temporärt. RSI tog sig över 70 nivån men sökte sig snabbt ner under igen i och med det potentiella återtestet. Om återtestetet blir lyckat är min tro att RSI kommer söka sig upp mot extremare värden. Om det visar sig vara ett falskt utbrott tror jag RSI ska ner mot 40 nivån som vid tidigare motreaktioner kring 300. 

Kinnevik (KINV_B)
YTD: 25,72%
Time Frame: DailyKinnevik har under 2021 handlats till en väldigt hög premie historiskt sett tillsammans med många andra investmentbolag på Stockholmsbörsen. På senare tid har premien lagt sig något som ett resultat av att riskaptiten på börsen lagt sig. Kinnevik har nyss testat av MA 200 och testet verkar hittills vara ett lyckat sådant. Från All time high nivån som noterades i början av augusti så har Kinnevik upplevt en korrektion på cirka 26 %. I samband med testet av MA 200 befann sig RSI i det översålda territoriet. Testet gjorde på 297,5 vilket även är nivån av ett horisontellt stödområde. Ett lågt RSI värde i kombination med MA 200 och ett stöd gjorde att aktien initialt studsade uppåt. MA 200 har fortsatt en positiv lutning samtidigt som resterande glidande medelvärden lutar nedåt och befinner sig över aktiekursen i dagsläget.

Senast kursen studsade på MA 200 var i mitten av maj 2021. Den situationen påminner mycket om dagens läge eftersom RSI värdet då också befann sig under 30 nivån. Då ledde studsen på MA 200 till en väldigt fin kursutveckling som resulterade i en kursuppgång om cirka 70 %. 

Indikatorer/Oscillatorer
MACD har sökt sig ner till historiskt låga nivåer. Senast dessa nivåer noterades var i mitten av Coronakraschen. Man kan helt enkelt tolka att momentumet i aktien på senaste tiden varit väldigt svalt. Notera dock att signallinjen börja smyga sig upp och under kommande vecka kan ett kors komma att noteras vilket skulle vara en signal som indikerar på att momentumet börjar komma tillbaka. 

RSI som redan nämnt har precis varit nere under 30 nivån. Jag ser det som en styrka att RSI tog sig ur det översålda territoriet snabbt istället för att notera värden under 30 nivån under en längre period. Jag tolkar det som att marknaden är mer köpsugen på dessa nivåer och det kan leda till nästa positiva fas. 

 

Disclaimer
Sektionen Veckans TA på domänen finanstid.se innehåller analyser som är författade av Finanstids skribenter. Veckans TA är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans TA eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. finanstid.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål, önskemål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans TA skickas per e-post till info@finanstid.se.