Veckans TA, v 43 – 2021-10-25

Den här veckan tittar vi närmare på OMXS30, First North (SEK) och Hennes & Mauritz. De två nämnda indexen har stigit kraftigt under de två senaste veckorna. Frågan är nu om indexen ska ta en kort paus för att samla kraft eller om uppgången fortsätter att tillta kortsiktigt. Utöver det kikar vi närmare på Hennes & Mauritz som just nu handlas i en negativ trendkanal. Här försöker vi lista ut om ett utbrott ska ske på uppsidan inom nära tid.

OMXS30
YTD: 25,29 %
Time Frame: DailyOMXS30 har visat på styrka under dem två senaste veckorna och har i princip printat en högre stängningskurs varje dag under den perioden. Senaste gången vi tittade på OMXS30 så befann sig index närmare MA 200 och frågan vi ställde då var hur väl köparna skulle komma tillbaka kring de nivåerna. Med facit i hand kan vi konstatera att studsen på MA 200 avslutade rekylen på nedsidan, åtminstone sett på kort sikt. Sedan studsen har OMXS30 avancerat 6,5 % på väldigt kort tid vilket är en ganska sällsynt rörelse.

Jag ser positivt på OMXS30, den här typen av rörelse visar på styrka. Styrkan kommer möjligtvis ifrån de första rapporterna som släppts under den här rapportperioden. Många svenska bolag har tillfredsställt aktieägarkollektivet och det ser många som en indikation på andra bolag även kommer leverera starka kvartalssiffror. 

Dock vore det inte helt otänkbart att index rekylerar ner en bit efter den här explosivartade rörelsen på uppsidan. Jag tror att om vi ser en rekyl på nedsidan inom kort så är det något av stöden 2317 eller 2282 som blir target. Med andra ord tror jag inte att en lägre botten än 2203 kommer att bli av, istället förespråkar jag för en ny vågfrekvens (12345) på uppsidan som kommer att utspela sig under resten av 2021 och en bit in på 2022. 

Indikatorer/Oscillatorer
MACD börjar se toppish ut kortsiktigt mest för att gapet mellan EMA 26 och 12 börjar minska. Det brukar iallafall vara en indikation som pekar på att en vändning är på väg. Jag har även ritat ut ett trendtak i MACD som även kan fungera som ett motstånd. Ett möjligt scenario är att MACD går upp mot trendtaket och vänder ner temporärt för att i det längre perspektivet samla kraft och att bryta över trendtaket i ett senare skede.

RSI noterar ett värde på 61,5 vid måndagens öppning. Jag personligen tror att RSI kommer att stiga upp mot 70-nivån för att vända ner relativt snabbt under kommande veckan. RSI har gått väldigt starkt sedan OMXS30 bottnade för två veckor sedan och jag tror som sagt att det starka momentumet kommer hålla i sig kommande börsdagar för att sedan vända ner från det översålda territoriet. 

First North All Share SEK
YTD: -3,3 %
Time Frame: DailyDet här indexet inkluderar alla bolag som är listade på NASDAQ OMX First North. Indexet karaktäriseras av yngre och mindre bolag som är verksamma inom olika branscher. Vi kan tydligt se att indexet inte hängt med OMXS30 och många andra internationella index under 2021. Man ska dock känna till att First North har outperformat OMXS30 sedan slutet av 2015. Med andra ord har de mindre bolagen lyckats generera en högre avkastning i relation till storbolagsindexet konsekvent under en längre period. En logisk förklaring till varför fallet blivit så är lågräntemiljön som varit senaste decenniet.

Under större delen av 2021 gick First North igenom en konsolidering. Konsolideringen skedde i en triangel där lägre toppar noterades samtidigt som högre bottnar noterades. Sådana konsolideringar kan vara värda att agera på efter ett utbrott på antingen ned- eller uppsidan. I det här fallet skedde ett utbrott söderut och indexet handlades ned 11 % som mest från trendgolvet som bröts. 

På sistone har aktien upplevt en rekyl på uppsidan efter att köparna kommit tillbaka kring 221 nivån. Likt OMXS30 har även First North stigit i en hastig fart under de två senaste veckorna efter en ABC korrektion. Möjligtvis ska First North skapa en ny vågfrekvens och i dagsläget befinner sig First North i våg ett. Värt att notera är att MA 200 har börjat luta nedåt och just nu handlas First North en bit under MA 200. Det kan vara bra att ha koll på hur First North kursen kommer att agera när den närmar sig MA 200. MA 200 bör initialt agera som ett motstånd men First North kan möjligtvis bryta igenom direkt och konfirmera med ett återtest. 

Oscillatorer
RSI har befunnit sig på låga nivåer i och med den snabba nedgången som varit. RSI var nere på översålda nivåer under tre tillfällen på väldigt kort tid. Därefter orkade RSI bryta sig ut ut det negativa territoriet och befinner sig vid måndagens öppning på 52,6. RSI har tydligt visat en negativ trend med konstant lägre toppar under en längre tid. Ett fallande trendtak kan ritas ut och om RSI skulle ta sig över trendtaket så är min tro att nästa target blir överköpta nivåer (över 70).

Hennes & Mauritz B (HM B)
YTD: -2,91 %
Time Frame: Daily
Hennes & Mauritz har haft en lite knackigare resa på börsen sedan Coronakraschen jämfört med många andra svenska bolag. Retail branschen har stått inför stora utmaningar och det har varit vitalt att göra sig anpassningsbar till det dynamiska arbetsklimatet. Sedan toppen som sattes i mars i år har HM handlats i en negativ trend där lägre toppar- och bottnar noteras gång på gång. Den negativa trend innebar att HM tillslut bröt under MA 200 och sedan dess har HM gjort ett försök till att bryta över MA 200 men misslyckades och nedgången tilltog istället. 

Trendkanalen är tydlig och hittills har det varit värt att långa vid golvet för att sedan korta vid taket. Under måndagen befinner sig HM i mitten av kanalen, min gissning är att ett nytt försök ska göras på uppsidan. Sist var HM nere vid trendgolvet och enligt det historiska handelsmönstret ska HM utmana trendtaket samtidigt som RSI genererar en attraktiv bild.

Oscillator
RSI har skapat starka positiva divergenser genom att notera betydligt högre bottnar under perioden som HM noterat lägre bottnar. Som jag sagt i tidigare avsnitt så är det ett av de enklare sätten att identifiera ett kommande trendskifte, i alla fall enligt min mening. Det kan vara värt att stämma av divergenserna i både mindre och större time frames för att minska risken att handla på falska signaler. Med det sagt tror jag att HM ska handlas upp kortsiktigt eftersom att RSI ser bullish ut. Det starka momentumet som visas i RSI bör avspeglas i kursgrafen.

Disclaimer
Sektionen Veckans TA på domänen finanstid.se innehåller analyser som är författade av Finanstids skribenter. Veckans TA är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans TA eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. finanstid.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål, önskemål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans TA skickas per e-post till info@finanstid.se.