906 aktiebolag i konkurs under maj – tre procent fler än i fjol

Sverige fortsätter att präglas av ett högt konkursläge. Under maj gick 906 aktiebolag i konkurs, vilket är en ökning med tre procent jämfört med samma månad i fjol. Sedan årsskiftet har över 4 600 bolag gått omkull – ett dystert facit som speglar fortsatt lågkonjunktur, höga räntor och osäkerhet kring konsumtion och investeringar. Det framgår av ett pressmeddelande från Creditsafe.

En viss ljusning kunde skönjas i form av färre stora konkurser. Endast 1 755 anställda drabbades av konkurser i maj, vilket är 38 procent färre än i maj 2024. Enligt Henrik Jacobsson, vd för Creditsafe, är det dock för tidigt att tala om en stabilisering.

– Vi ser ännu ingen tydlig vändning. Osäkerheten kring geopolitik och tullar håller tillbaka både investeringar och konsumtion, säger han.

Skatteanstånden tynger – 21 procent av konkursbolagen hade uppskov

En alarmerande detalj i konkursstatistiken är att var femte konkursbolag i maj hade beviljats skatteanstånd. Två av månadens största konkurser, Arkö Bostad AB och Bevakningsgruppen Sverige AB, hade båda betydande skatteskulder i förhållande till sin omsättning.

– Många bolag som överlevde pandemin tack vare skatteanstånd står nu inför återbetalningskrav de inte klarar av. När marginalerna är små och kapitalet begränsat blir uppskoven en tickande bomb, säger Henrik Jacobsson.

Företag med stora skatteuppskov riskerar nu att dra med sig leverantörer, underentreprenörer och långivare i fallet – något som kan förstärka den negativa spiralen i svensk ekonomi.

Handel och restaurang fortsatt hårt pressade

Konkursökningen under maj var särskilt tydlig inom handelssektorn. Partihandeln ökade med hela 77 procent jämfört med samma månad i fjol. Även e-handeln (+14 %) och detaljhandeln (+10 %) drabbades hårt. Hotell- och restaurangbranschen uppvisade en dramatisk ökning på 31 procent.

– Dessa branscher är direkt beroende av hushållens konsumtion. När plånböckerna krymper, krymper också deras överlevnadsförmåga, kommenterar Jacobsson.

Små ljusglimtar i bygg och industri

Samtidigt visar vissa branscher tecken på återhämtning. Byggbranschen minskade konkurserna med 1 procent, fastighetsbranschen med 21 procent och industrin med 18 procent jämfört med maj i fjol. Det kan indikera en begynnande stabilisering i vissa sektorer efter år av press från räntehöjningar och kostnadsökningar.

Regionala skillnader – vissa län hårdare drabbade

Konkursökningen är inte jämnt fördelad över landet. Mellan januari och maj har antalet konkurser ökat mest i Uppsala (+35 %), Halland (+23 %), Västra Götaland (+14 %), Örebro (+8 %) och Skåne (+4 %). I övriga län har konkurserna minskat eller legat kvar på ungefär samma nivå.

Trots läget – fler nya aktiebolag startas

Det finns ändå en viss framtidstro. Under maj månad registrerades 3 761 nya aktiebolag, jämfört med 3 353 samma månad förra året. Totalt har 19 641 bolag startats hittills i år – en ökning med tre procent.

Att nyföretagandet ökar parallellt med konkursvågen visar på den entreprenöriella kraft som fortfarande lever i svenskt näringsliv. Men den ekonomiska verkligheten – med uppskjutna skatteskulder, höga finansieringskostnader och svag efterfrågan – riskerar att snabbt bli en mur för nya initiativ att krocka med.

Det svenska näringslivet går in i en känslig fas där skatteanstånden från pandemitiden nu ska regleras. Med var femte konkursat bolag i maj belastat av uppskjutna skatter finns risk för att en större kreditkris byggs upp i skymundan – särskilt inom redan pressade sektorer som handel och restaurang.