Ett smart hem är ett hem där lampor & teknik  styrs per automatik utifrån dina vardagsrutiner.

Till exempel så kan dina lampor dimras till ett behagligt ljus när du vaknar på morgonen för att sedan ändra ljusscen till ett starkare ljus  medan kaffebryggaren startat enligt schema. När du sen fått i dig din frukost och är klar för att åka till jobbet så larmar du på via din app eller via en display i hallen. Då släcks alla lampor och du vet att kaffebryggaren med all säkerhet är avstängd, dessutom så sänks temperaturen i huset för att spara energi.

En halvtimme innan du kommer hem från jobbet så börjar huset värma upp sig igen. När du kommer hem och larmar av så tänds alla dina lampor till en behaglig ljusscen som skapa rätt atmosfär för kvällen. Samtidigt kliver du in i ett behagligt tempererat hem som sparat på både klimat och ekonomi under tiden du varit på jobbet.Vid läggdags larmar du ditt hem via appen i mobilen medans du ligger i sängen.  Ditt skalskydd aktiveras och alla lampor släcks.

Det är vad som kallas för ett smart hem!
Men du kan självklart välja i hur stor utsträckning du vill ha ditt smarta hem och om du ens vill ha några schemalagda funktioner. Du kanske bara vill njuta av friheten att kunna styra allting ifrån mobilen, oavsett vart du befinner dig i världen.

Nu när vi har gått igenom lite om vad ett smart hem är, är det på tiden att vi pratar om vilka fördelarna med ett smart hem är. Ibland händer det att teknik skapas och köps bara för sakens skull; lite som leksaker för ålderskriser, men så är inte fallet för smarta hem.

Spara energi
Många tror att smarta hem måste kosta en förmögenhet men på lång sikt kan de faktiskt innebära besparingar på många sätt. För det första innebär automatiserad värme, luftkonditionering och mycket annat att du aldrig använder mer energi än vad du behöver, vilket helt klart blir synbart på elräkningen. Dessutom spar du tid genom de sysslor som blir automatiserade, exempelvis städning.

Designmedvetenhet
Vi lägger mer pengar på inredning än tidigare. Om du investerat i dyra möbler och en kostsam renovering vill du även att tekniken ska vara i harmoni med inredningen. Vem vill se fula sladdar, fula apparater eller stora TV skärmar som tar över hela rummet. Smarta hem innebär även att tekniken integreras i inredningen genom smarta lösningar som TV liftar, spårning av kablar i väggar och högtalare som byggs in och döljs i bokhyllor eller i tak. Ett smart hem innebär att du kan ha ett toppmodern hem både vad gäller teknik, komfort och design

Bättre säkerhet
En del nöjer sig med att ha ett larm kopplat till dörren men på säkerhetsfronten finns det mycket som kan uppgraderas tack vare ny teknik. Inte minst finns den avskräckande effekten som smart säkerhet har på eventuella inbrottstjuvar; det är helt enkelt färre som försöker bryta sig in i hem som har smart övervakning. Dessutom är det möjligt att istället för de traditionella låsen och nycklarna för att komma in i sitt hem kan man med hjälp av ansiktsigenkänning och fingerläsare öppna och stänga sina dörrar. Du får därmed ett nyckelfritt men fullt låsbart och säkert hem

Förenklad vardag
Medan energisparande och säkerhetsförbättringar förvisso är viktiga, kanske den främsta anledningen för många är att vardagen, och det ständigt omnämnda livspusslet, aldrig har varit enklare än det är nu, tack vare det smarta hemmet. Allt från städning till matlagning görs enklare och då får du tid över till saker som är betydligt roligare.

 

Roligare vardag
När du har mer tid över till saker som är roliga har du kanske redan en tanke på vad du kan tänkas hitta på. Om inspirationen skulle tryta så kan det smarta hemmet faktiskt hjälpa här med, till exempel kan du ropa till din digitala assistent att du vill lyssna på en favoritlåt och du kan även använda den för att få inspiration och tips till en bra film eller tv-serie.

För att sammanfatta
Ett smart hem ger dig alltså möjlighet att styra och automatisera vad som ska hända i olika sammanhang – som att släcka alla lampor, låsa ytterdörren, styra gardinerna  och stänga av all elektronik när du går och lägger dig.

Ett smart hem är ett hem där tekniken skapar harmoni för dig i vardagen. Där alla dina tekniska produkter är sammankopplade till ett övergripande styrsystem så att du inte behöver använda en massa olika fjärrkontroller utan allt styrs enkelt från en app eller displayer på väggarna. 

Möjligheterna är i princip oändliga.