Spara mer till pension och buffert, undvik onödig skuldsättning och lev inom dina tillgångar. Det är de viktigaste råden som dagens pensionärer skulle ge till sitt yngre jag, enligt en ny undersökning från Länsförsäkringar.
– Resultaten är mycket rimliga eftersom råden tryggar privatekonomin både på kort och lång sikt, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Hälften av pensionärerna råder till ökat sparande och att leva inom sina tillgångar

I undersökningen från Länsförsäkringar har pensionärer delat med sig av sina erfarenheter om privatekonomi, jobb, karriär och familjeliv. Resultaten visar tydligt: många önskar att de hade sparat mer tidigare i livet.

Hela 51 procent rekommenderar att spara och investera mer till pensionen, och 50 procent förespråkar att bygga upp en ekonomisk buffert. Dessutom menar 48 procent att det är avgörande att undvika onödig skuldsättning och att leva inom sina ekonomiska ramar.

– En buffert hjälper vid oväntade utgifter och ett pensionssparande kan avgöra livskvaliteten som pensionär. Att bara spendera det man har kan kännas begränsande, men är det säkraste valet, säger Stefan Westerberg.

Sparande påverkar pensionärslivet på lång sikt

Vikten av att spara illustreras tydligt i undersökningen: 40 procent av de pensionärer som inte haft ett privat pensionssparande anser att deras ekonomi efter pensionen blev sämre än väntat. Bland dem som hade ett eget sparande var motsvarande siffra 29 procent.

– Sparande gör stor skillnad. Ett exempel är att spara 100 kronor i månaden från 25 års ålder till 70 år, med en genomsnittlig avkastning på 7 procent, vilket skulle ge cirka 353 000 kronor extra vid pension, säger Westerberg.

Satsa på utbildning och jobba längre

Två andra råd som framträder i undersökningen är vikten av utbildning och att jobba längre. 28 procent rekommenderar sitt yngre jag att satsa mer på utbildning och kontinuerlig kompetensutveckling. Samtidigt föreslår 20 procent att senarelägga pensionen genom att arbeta ett eller flera år extra.

– Pensionen baseras på livsinkomsten. Högre lön genom utbildning och kompetensutveckling påverkar pensionen positivt. Dessutom får man skattefördelar genom att arbeta längre, vilket kan öka pensionen rejält, säger Stefan Westerberg.

Ett extra arbetsår kan exempelvis innebära 1 500 kronor mer i pension per månad före skatt för en person med 36 000 kronor i månadslön.

Kvinnor vill se ekonomisk kompensation för familjeansvar

Undersökningen visar också på könsskillnader i råden. 16 procent av kvinnorna vill råda sitt yngre jag att bli ekonomiskt kompenserad för föräldraledighet, vab och deltidsarbete. Bland männen är motsvarande siffra endast 3 procent.

– Det speglar en fortsatt ekonomisk ojämställdhet där kvinnor oftare tar huvudansvaret för barnen, något som påverkar både inkomst och pension negativt. Det är viktigt att diskutera ekonomisk kompensation för detta inom hushållet, särskilt under småbarnsåren, säger Westerberg.

Sammanfattning av pensionärernas råd

Några av de vanligaste råden från undersökningen:

Råd Totalt Kvinnor Män
Spara och investera mer till pensionen 51 % 46 % 55 %
Spara ihop till en ekonomisk buffert 50 % 46 % 53 %
Undvika onödig skuldsättning och leva inom tillgångarna 48 % 41 % 54 %
Satsa mer på utbildning och kompetensutveckling 28 % 24 % 33 %
Jobba ett eller flera år extra 20 % 17 % 23 %

Övriga råd inkluderar att ta risker i arbetslivet, starta eget företag och att jobba mindre deltid, särskilt bland kvinnor.