Tingsrätten fryser Northvolt-grundaren Paolo Cerrutis tillgångar: “Finns sannolika skäl” Stor dramatik kring uppmärksammad aktieförsäljning – Kronofogden kopplas in i skandalen bakom Northvolt-kraschen. Det skriver Dagens Industri.

Miljonaffär under lupp

Stockholms tingsrätt har beslutat att frysa tillgångar tillhörande Paolo Cerruti, en av grundarna till det svenska batteribolaget Northvolt. Beslutet följer en stämning från den nederländska investeringsfonden European Battery Fund (EBF), som anklagar Cerruti och hans bolag Quantum Leap för att ha vilselett fonden i samband med en aktieförsäljning värd drygt 73 miljoner kronor.

Enligt Dagens Industri menar EBF att de blivit förda bakom ljuset i samband med köpet av nära 20 miljoner aktier i Northvolt i november 2023. Tingsrätten anser att det finns “sannolika skäl” att EBF har ett krav på 6,8 miljoner dollar mot Quantum Leap – vilket motsvarar den aktuella summan.

Kronofogden inkopplad för att säkra tillgångar

Tingsrättens beslut innebär att Kronofogden nu fått i uppdrag att säkra motsvarande tillgångar i Quantum Leap. Syftet är att förhindra att dessa medel försvinner innan tvisten prövats i ett skiljeförfarande.

Rätten hänvisar till en konkret risk att tillgångarna annars skulle kunna undandras. Sådana kvarstadsbeslut tas normalt utan att motparten hörs – men i det här fallet hann Quantum Leap inkomma med ett yttrande innan beslutet fattades, dock utan att påverka utgången.

“Visste om problemen” – fonden rasar mot grundaren

European Battery Fund menar att Paolo Cerruti medvetet presenterade en förskönad bild av Northvolts situation vid försäljningen. Trots att bolaget då redan tampades med svåra produktionsproblem och tunga förluster, ska Cerruti ha beskrivit bolagets framtid som betydligt ljusare.

Enligt fonden var aktierna i praktiken värdelösa vid köptillfället – något som blev tydligt när Northvolt i mars 2025 försattes i konkurs, efter ett misslyckat rekonstruktionsförsök i USA. Bolaget hade då omkring 5 000 anställda och ett flertal fabriker runtom i Europa.

Förnekar alla anklagelser

Paolo Cerruti nekar genom sitt bolag Quantum Leap till alla anklagelser. Representerade av advokatbyrån Cirio, har bolaget lämnat in ett skriftligt yttrande där de kallar EBF:s version av affären för “grovt missvisande” och anklagar fonden för att ha lämnat “direkt felaktiga uppgifter”.

Trots detta valde rätten att gå vidare med kvarstadsbeslutet – något som kan tolkas som ett styrkebesked för EBF:s sak. Hur processen nu utvecklas återstår att se, men dramat kring en av Europas mest hajpade startup-satsningar ser långt ifrån ut att vara över.