I dagarna kom nyheten om att restaurangkedjan Chipotle (NYSE: CMG) betalar 25 miljoner dollar i böter för att ha serverat dålig mat som förgiftat mer än 1 100 personer. Det är de högsta böterna för brott mot livsmedelssäkerhet som någonsin har betalats i USA. Företaget har medgett dålig säkerhetspraxis och kommer att undvika upprepning genom att starta ett bättre mathanteringsprogram.

Vad många har missat är att detta är gamla nyheter. Chipotle betalade dessa böter som ett steg i en uppgörelse med åklagarmyndigheten.

Böterna är relaterade till “dålig mat som gjort mer än 1100 människor sjuka i USA åren mellan 2015 till 2018.Chipotle misslyckades med att säkerställa att dess anställda både förstod och följde livsmedelssäkerhetsprotokollet, vilket resulterade i att hundratals kunder över hela landet blev sjuka” sade åklagarmyndighetens Nick Hanna.

Restaurangkedjan gick också med på att inrätta ett “omfattande program för efterlevnad av livsmedelssäkerhet”.Chipotles aktiekurssjönk kraftigt på nyheter om att hälsovårdsmyndighetens utredning expanderar.

Justitiedepartementet sade att anklagelserna härstammar från fall av norovirus, en “mycket smittsam patogen som lätt kan överföras av infekterade matarbetare som hanterar färdiga livsmedel och deras ingredienser.”

Det fanns minst fem livsmedelssäkerhetsincidenter på Chipotle-restauranger runt om i landet mellan 2015 och 2018, sade avdelningen och beskrev fall där anställda fortsatte att arbeta på olika platser, även om de var sjuka.