Skärpt kontroll av privata jobbmatchare
Regeringen trappar upp kampen mot välfärdsbrottsligheten genom hårdare krav på privata matchningsaktörer inom det arbetsmarknadspolitiska programmet Rusta och matcha. I ett led att förbättra stödet till långtidsarbetslösa och minska risken för fusk och oegentligheter, häver Arbetsförmedlingen nu avtal med aktörer som inte lever upp till kraven. Det framgår av ett pressmeddelande.
– Rusta och matcha behöver bli bättre och mer effektivt. Skickliga leverantörer ska självklart fortsätta sin verksamhet, men om en aktör inte kan leverera så behöver det få konsekvenser, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson.
Bakgrunden är ett regeringsuppdrag från december 2024 som inneburit att Arbetsförmedlingen ska förändra strukturen för Rusta och matcha och starkare knyta ersättningen till resultat – det vill säga hur många deltagare som går vidare till arbete eller studier.
Samlat myndighetsgrepp mot organiserad brottslighet
I maj 2025 utökades regeringens insatser med ett nytt uppdrag till Arbetsförmedlingen att tillsammans med andra myndigheter agera kraftfullt mot organiserad brottslighet inom välfärden. Det inkluderar även andra sektorer som hälso- och sjukvård, tandvård, socialtjänst, LSS och socialförsäkringen.
– Att kriminella och oseriösa aktörer så utstuderat nästlat sig in i vår välfärd är fullständigt oacceptabelt. Detta uppdrag är ännu ett viktigt steg i arbetet att bekämpa välfärdsbrottsligheten, säger Persson.
Myndigheterna ska granska beslut och utbetalningar som rör personer, företag och organisationer som förekommer i rapporter och underrättelser om organiserad brottslighet. Genom bättre samverkan och informationsutbyte vill regeringen slå mot de nätverk som utnyttjar offentliga system för egen vinning.
Vad är Rusta och matcha?
Rusta och matcha är ett arbetsmarknadsstöd riktat till personer som varit inskrivna på Arbetsförmedlingen en längre tid. Insatsen bedrivs av externa leverantörer, ofta privata aktörer, som får betalt baserat på resultaten de uppnår i att matcha deltagare mot arbete eller utbildning.
Efter kritik om varierande kvalitet och misstänkt missbruk av systemet har programmet nu satts under lupp. Syftet är att säkerställa att endast seriösa och effektiva leverantörer får fortsatt förtroende.
Ny era för arbetsmarknadsstöd
Regeringens åtgärder markerar en tydlig omsvängning där välfärdssystemen ska skyddas från kriminellt utnyttjande. Genom skärpta krav på privata aktörer och breda myndighetsinsatser mot fusk, hoppas regeringen inte bara förbättra stödet till långtidsarbetslösa – utan också återvinna allmänhetens förtroende för välfärden.