Pris i midsommar. Priserna på sill och potatis har stigit mer än livsmedelspriserna i stort det senaste året, visar ny statistik från SCB:s konsumentprisindex (KPI). Andra klassiska produkter på midsommarbordet har sjunkit i pris, som gräddfil och glass.

Allmän prisutveckling

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,4 procent i maj jämfört med april i år.

– Priserna på livsmedel steg med 0,5 procent medan priserna på alkoholfria drycker gick ned 0,5 procent i maj jämfört med april, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Räknat i årstakt, det vill säga priserna i maj 2024 jämfört med maj 2023, har livsmedel blivit 1,3 procent dyrare och alkoholfria drycker 2,8 procent dyrare.

Sötsaker och grönsaker stiger mest

– Sötsaker och glass har stigit mest i pris bland varugrupperna det senaste året. De har ökat med 4,8 procent. Därefter följer grönsaker som stigit med 3,3 procent i pris. Under samma period har priserna på mjölk, ost och ägg sjunkit med 1,8 procent, säger Carl Mårtensson.

Potatisen sticker ut

Pris på klassiska varor i midsommar som sill och potatis har ökat mer än de genomsnittliga livsmedelspriserna sedan maj förra året.

– Potatispriserna har stigit med över 15 procent det senaste året. Sillpriserna har gått upp med nästan 4 procent. Men sillen brukar bli billigare i juni, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Mejeriprodukter sjunker

Mejeriprodukter som glass, grädde och gräddfil/crème fraiche har sjunkit i pris jämfört med maj i fjol.

– Priserna på gräddfil/crème fraiche har sjunkit med närmare 9 procent jämfört med maj förra året, säger Caroline Neander.

Källa: SCB
Källa: SCB

Sammanfattning

Midsommarfirandet kan bli en aning dyrare i år för de som planerar att köpa potatis och sill, då dessa varor har ökat betydligt i pris. Å andra sidan kan man glädjas åt lägre priser på gräddfil och glass, vilket kan ge lite balans åt midsommarbordet. Det är tydligt att prisförändringarna på livsmedel varierar stort mellan olika varugrupper, vilket kan påverka hushållens inköpsmönster och midsommarplaner.