Sensecs helägda dotterbolag Bertel O Steen Airport Solutions AS (BOSAS) har tillsammans med Tratec Solutions AS tecknat avtal med Tromsø Lufthavn för leverans av ny komplett bagageanläggning. Det framgår av ett pressmeddelande. Sensec ingår i Finanstids koncept Veckans Aktie, aktien var direkt efter pressmeddelandet upp drygt 12 %.

Beställningen från Avinor inkluderar i sin helhet en komplett bagageanläggning med 12 incheckningsställen, två bagagekaruseller, specialbagagehantering, sorteringshall och ett system för övervakning av bagaget. BOSAS kommer att leverera kontrollsystem till hela bagageanläggningen samt projektleda hela leveransen.

“För oss på BOSAS är detta en mycket bra bekräftelse på att vårt åtagande att utveckla system har varit rätt. Vi har vunnit affären i konkurrens med några av de största leverantörerna i världen, detta är en investering som kommer att ge betydande framgång för oss de kommande åren. Vi startar projektet omedelbart och den första milstolpen är redan i september 2021. En ny anläggning kommer att vara klar under 2023.” säger Baard Lund, VD för Bertel O Steen Airport Solutions A/S.

“Detta är ett stort projekt och en spännande affär för oss alla som har arbetat med utvecklingen av vårt kontrollsystem. Vi levererar ett komplett och modernt kontroll- och styrningssystem för bagage med en helt ny teknologi. Denna använder bland annat artificiell intelligens, direkt från forskningsprojektet Airport Logistics Intelligence Transport-Pilot*”. säger Espen Remman, ansvarig Automation för Bertel O Steen Airport Solutions AS.

Den delen av kontraktet som tillfaller BOSAS har ett värde om ca 18 MNOK och leveransen kommer påbörjas redan i september 2021.

* Airport Logistics Intelligence Transport-Pilot är ett forskningsprojekt som stöds av Norwegian Research Council med Avinor som partner.