Annika Falkengren, tidigare verkställande direktör för Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), gjorde ett namn för sig inom den nordiska banksektorn genom att leda en av regionens mest framstående finansiella institutioner. Efter en framgångsrik karriär hos SEB, som sträckte sig över mer än ett decennium, tog Falkengren sitt kunnande till den schweiziska banksektorn, där hon nu ser ut att fortsätta sin karriär hos Vontobel, en direkt konkurrent till hennes tidigare arbetsgivare Lombard Odier.

En övergång till Schweiz

Falkengren lämnade SEB 2017, efter att ha tjänstgjort som vd i 11 år, en position som cementerade hennes rykte som en av de mest inflytelserika kvinnorna inom europeisk bankverksamhet. Hennes karriär tog en ny vändning när hon flyttade till Schweiz för att bli partner på Lombard Odier, en av landets äldsta och mest respekterade banker. Under sin tid där fortsatte Falkengren att bygga på sitt arv inom finansvärlden, men vid årsskiftet beslutade hon sig för att lämna för att utforska nya möjligheter.

Söker flexibilitet och nya utmaningar

I ett uttalande om sitt avsked från Lombard Odier uttryckte Falkengren en önskan om att ha mer flexibilitet för att kunna förfölja sin egen agenda och utforska olika uppdrag. Denna önskan om flexibilitet och att anta nya utmaningar tyder på en drivkraft att kontinuerligt växa professionellt och personligt. Trots sin avsikt att ta sig an nya utmaningar meddelade Falkengren att hon skulle fortsätta att bo kvar i Genève, vilket bekräftar hennes engagemang för att stanna inom den schweiziska finanssektorn.

En ny början på Vontobel

Falkengrens nästa steg i karriären verkar nu vara med Vontobel, där hon har föreslagits till styrelsen inför årsstämman som äger rum i början av april. Vontobel, baserat i Zürich, är välkänt för sin kompetens inom investeringshantering och är en direkt konkurrent till Lombard Odier. Detta steg markerar inte bara en betydande comeback för Falkengren i den schweiziska bankvärlden utan också en övergång till en ny arena där hon kan fortsätta att utöva inflytande och bidra med sin omfattande erfarenhet.

Sammanfattning

Annika Falkengrens karriärväg från SEB till Lombard Odier och nu mot Vontobel är ett bevis på hennes anseende och kapacitet inom den globala finansindustrin. Genom att ta sig an utmaningar i två av Schweiz mest prestigefyllda banker har hon inte bara utvidgat sin egen yrkesmässiga horisont utan också bekräftat sin ställning som en ledande figur inom banksektorn. Med hennes förestående inträde i Vontobels styrelse väntar branschen med spänning på att se hur hennes ledarskap och vision kommer att forma bankens framtid.