Leyland Trucks kommer att delta i ett projekt som är utformat för att underlätta övergången till batteri och eldrivna fordon för operatörer i Storbritannien. Totalt kommer 20 stycken DAF LF 19-ton rigids, tillsammans med den nödvändiga laddningsinfrastrukturen, utrustas med dataloggningsutrustning och användas för att stödja den brittiska regeringens avdelning för transport (DfT) ansträngningar för att uppmuntra användningen av batteridrivna elektriska fordon i kommersiell transport. För att stimulera försäljningen av och besluttagande kring eldrivna elektriska lastbilar kommer en interaktiv hemsida implementeras. Där får operatörer av lastbilsflottor all nödvändig information. Projektet planeras att påbörjas i sommar.

För att hjälpa operatörer att förstå kostnaderna och övervägandena kring införskaffandet av utsläppsfria lastbilar, genomför DfT en proaktiv kampanj som ska assistera vägtransportsektorn i dess övergång. Projektet är en del av regeringens 20 miljoners pund satsning mot utsläppsfria godstransporter.

Interaktiv hemsida
Projektet levereras med hjälp av SBRI (Small Business Research Initiative), som är en process som samlar regeringens utmaningar och idéer från företaget för att skapa innovativa lösningar. Leyland Trucks kommer att arbeta med CENEX, som genomför forskning och tillhandahåller rådgivning inom koldioxidutsläpp, för att skapa en interaktiv rapport och en webbplats som använder verkliga data för att hjälpa offentliga och privata operatörer av lastbilsflottor att bättre förstå styrkorna, utmaningarna och utplaceringsalternativen av utsläppsfria lastbilar.

Leyland Trucks tillverkar den framgångsrika DAF LF-serien som är ett mycket omtyckt och pålitligt distributionsfordon. Detta inkluderar även LF Electric som nyligen kom i produktion vid den toppmoderna fabriken i Lancashire.

Leyland Trucks kommer att samarbeta med flera slutanvändare i offentlig sektor under prövningstiden, inklusive olika uppdrag av NHS (National Health Service) runt omkring i landet som är öronmärkta för testning av 11 stycken DAF LF Electric rigids. De återstående nio fordonen kommer att gå till ett antal lokala myndigheter för att stödja återvinning och leveranser till skolor.

Bästa lösningarna för utsläppsfri drift
”Vi är mycket glada över att ha valts ut för att spela en så viktig roll i initiativet”, säger Rob Lawton, projektledare på Leyland Trucks, “Vi är stolta över att kunna leda strävan mot en renare och mer hållbar framtid för transportindustrin. Våra LF Electric- och CF Electric-fordon erbjuder den bästa lösningen för utsläppsfri drift. Resultaten från våra partners, både NHS och lokala myndigheters kommer att stödja Leyland Trucks omfattande och långvariga testprogram för att ytterligare stärka vår ledande position när det gäller att tillhandahålla batteridrivna elfordon.”

DAF Trucks stöder sitt nya sortiment av elektriska lastbilar med ett urval av fasta och mobila PACCAR-laddare.