Hyllorna i norska matbutiker ekar tomma

I takt med att påskhelgen närmar sig har Norge drabbats av en akut brist på ägg, vilket får norska konsumenter att söka sig över gränsen till Sverige för att fylla sina kylskåp. Fenomenet har fått stor uppmärksamhet i media, där Nettavisen beskriver hur norrmän i desperation vallfärdar till svenska gränsbutiker.

Äggbrist i Norge – överskott i Sverige

Problemet med äggbrist i Norge har eskalerat under veckan, medan Sverige inte upplever samma sak. Rapporter från köpcentret i Norby, beläget i Strömstads kommun vid den norsk-svenska gränsen, vittnar om en ovanligt hög efterfrågan från Norge. Redan tidigt under tisdagsmorgonen rapporterades det att butikens äggförsörjning hade tömts. Som en direkt respons på den ökade efterfrågan har butiken infört ett köptak på tre 20-pack ägg per hushåll.

Ståle Løvheim, köpcenterchef i Norby, bekräftar trenden i ett mejl till pressen: “Vi har mångdubblat vår försäljning av ägg inför påsk, och vi är ganska säkra på att detta är direkt kopplat till bristen i Norge.”

30 procent billigare att handla i Sverige

Förutom bristen på ägg i Norge är det också ekonomiskt fördelaktigt för norrmännen att handla sina ägg i Sverige. Priset på ett 20-pack ägg i Norge är 39,90 norska kronor, vilket motsvarar cirka 39 svenska kronor. Detta innebär att det är 30 procent billigare att köpa ägg i Sverige. “Det är mycket billigare än i Norge – om man ens kan hitta ägg där,” säger Løvheim.

Orsaker till äggbristen

Bristen på ägg i Norge kan spåras tillbaka till flera orsaker. En faktor är den försiktighet som norska äggproducenter visat, där en rädsla för överproduktion har lett till att produktionen minskats efter kompensation från staten. Dessutom har utbrott av fågelinfluensa påverkat tillgängligheten av ägg på den norska marknaden, enligt rapporter från AP.

Situationen framhäver de utmaningar som kan uppstå i livsmedelsförsörjningen och den roll gränsöverskridande handel spelar för konsumenter i regioner som drabbas av brist på grundläggande varor.