En förstärkt krona såg ut att bli en vinstlott för streamingjätten – men uteblivna valutasäkringar och fel timing gjorde att hundratals miljoner istället gick upp i rök. Miljonerna som försvann – Viaplays valutasmäll trots stärkt krona.
Drömmen som blev en mardröm
En stark svensk krona borde ha varit rena drömmen för ett av Nordens största streamingbolag. Men verkligheten blev den motsatta och nu pekar mycket på att Viaplay har gått miste om hundratals miljoner kronor i potentiella vinster.
Den svenska kronan har överraskat ekonomer och marknadsexperter med en oväntat stark utveckling under 2025. Sedan årsskiftet har valutan stärkts kraftigt mot både dollarn och euron. Flera storbanker spår att trenden kan fortsätta. Men det som borde ha varit en ekonomisk fördel för företag med stora kostnader i utländsk valuta blev istället en dyr läxa.
När möjligheten inte togs
När dollarn rasade över 15 procent mellan januari och april i år var det många som såg ett guldläge för bolag med kostnader i amerikansk valuta. För Viaplay, som bland annat betalar för sport- och serieinnehåll i dollar och euro, kunde valutaförändringen ha inneburit ett kraftigt förbättrat rörelseresultat.
Men enligt Dagens industri valde bolaget att inte valutasäkra sina utgifter – något som normalt är rutin för bolag i Viaplays storlek. Orsaken ligger i den djupa kris som bolaget genomlevde under 2023 och den omfattande räddningsplan som sjösattes 2024. Med begränsat handlingsutrymme stod Viaplay utan skydd när marknaden plötsligt svängde till deras fördel.
Di:s beräkningar visar att bolaget hade kunnat tjäna över 400 miljoner kronor på den förstärkta kronan – pengar som nu gått förlorade.
Förskott blev en fälla
Istället för att vänta in ett mer gynnsamt valutaläge gjorde Viaplay stora förskottsbetalningar i början av året. Dessa avsåg programmatiska kostnader för hela 2025 men gjordes innan kronan hunnit stärkas till dagens nivåer.
Samtidigt byggde bolaget upp en betydande kassa i dollar och euro – ett beslut som nu visar sig kostsamt i takt med att dessa valutor tappar i värde. I samband med kvartalsrapporten erkände bolagets finanschef att Viaplay därmed indirekt låst in sig i ogynnsamma växelkurser.
En dubbelsmäll
Men valutasmällen stannar inte där. På intäktssidan är bolaget fortsatt exponerat mot svaga valutor som den norska kronan. Det innebär att inkomsterna – i svenska kronor räknat – sjunker, samtidigt som bolaget bär kostnader i nu försvagade utländska valutor. Resultatet är en dubbelsmäll som riskerar att slå hårt mot årets resultat.
Ett svajigt förtroende
Streamingjätten räknar nu med att negativa valutaeffekter kommer att sänka rörelseresultatet för kärnverksamheten med mellan 100 och 150 miljoner kronor under 2025 – trots att valutamarknaden rört sig i en riktning som i teorin borde ha varit gynnsam.
Inför kvartalsrapporten steg aktien tillfälligt, möjligen på grund av spekulationer om positiva valutaeffekter. Men förhoppningarna grusades snabbt. Efter presentationen kom ett nytt kursfall – ytterligare ett tecken på det skakiga marknadsförtroendet.
Tunn is fram till 2026
Trots att krisemissionen nu är genomförd befinner sig Viaplay fortfarande på ekonomiskt tunn is. Enligt Dagens industri måste bolaget hålla hårt i varje krona fram till 2026 – året då flera av de förlusttyngda affärerna från tidigare ledning förväntas vara avvecklade.
För Viaplay är valutaspel numera en fråga om överlevnad snarare än tillväxt. Och för investerarna är budskapet tydligt: inte ens en stark krona är någon garanti för framgång – om man inte är redo att agera i rätt tid.