Tidigare idag (14:30) publicerades inflationssiffrorna från USA, datan kom in något lägre i jämförelse med Bloombergs analytikerkonsensus. Under juli steg inflationen till 8,5 procent i årstakt och vilket var lägre än konsensus som låg på 8,7 procent. Samtidigt var inflationen oförändrad på månadsbasis. Detta innebär att inflationen har kommit in längre än väntat två månader i rad sett till årstakt. Kärninflationen som exkluderar volatila matråvaror och energipriser kom in på 5,9 procent.

Inflationen är fortsatt obekvämt hög och frågan många ställer sig nu är hur den inkomna datan kommer påverka FEDs nästa räntehöjning i september. Vid de två senaste tillfällen har FED höjt räntan med 0,75 procentenheter och det kommer bli intressant om de fortsätter i den takten eller om de bestämmer sig för att höja räntan med exempelvis 0,5 procentenheter.

Under de senaste tre månaderna har råvarupriser fallit tillbaka kraftigt. Sjunkande energipriser är en bidragande faktor där oljan var den största bidragande faktorn.

De inkomna konsumentpriserna fick de amerikanska terminerna att stiga samtidigt som de Europeiska börserna steg på beskedet. Stockholmsbörsen (OMXSPI) handlas för närvarande strax ovanför 812, vilket motsvara en uppgång om cirka två procent sett till gårdagens stäningskurs.

Estimat för konsumentpriserna (KPI) i USA för juli

Scotiabank 8,90 %
Goldman Sachs 8,80 %
Barclays 8,80 %
CitiBank 8,80 %
Bank of America 8,70 %
HSBC 8,70 %
JP Morgan 8,70 %
Standard Chartered 8,70 %
VISA 8,70 %
Wells Fargo 8,70 %
Nomura 8,60 %
Jefferies 8,60 %
Morgan Stanley 8,60 %
Credit Suisse 8,50 %