En före detta vd för ett svenskt marknadsnoterat bolag har dömts av Svea hovrätt för marknadsmanipulation. Domen rör ett pressmeddelande från Newton Nordic som vid tillfället var noterat på Nasdaq First North. Vilseledande uppgifter om ett bolagsförvärv presenterades i en delårsrapport. Förvärvet var Influencer Panel där bland andra kändisparet Joakim och Jonna Lundell var involverade. Efter en del turer beslutade Nasdaqs disciplinnämnd att avnotera aktierna från First North. Detta markerar första gången en sådan dom faller i Sverige.

En historisk dom

Svea hovrätt ändrade tingsrättens tidigare friande dom från oktober 2023 och fastställde att det går att dömas för marknadsmanipulation enbart baserat på informationsspridning. Här fanns ingen koppling mellan den tilltalades handlingar och egen börshandel.

Domen innebär en betydelsefull markering om var gränserna går för vad som i rättslig mening anses vara marknadsmanipulation, säger Jonas Myrdal, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare.

Vilseledande information

Åtalet gällde en delårsrapport som släpptes av bolaget under den tilltalades tid som vd. Rapporten innehöll information som gav intrycket att bolaget genomfört ett betydande bolagsförvärv. Men enligt hovrätten fanns ingen bindande överenskommelse om affären vid rapportens publicering. Därför bedömdes informationen som vilseledande.

Hovrätten konstaterade att vd:n hade spelat en avgörande roll i att formulera och godkänna rapportens innehåll. Därför ansågs han med uppsåt ha spridit vilseledande information. Påföljden blev en villkorlig dom och dagsböter.

Vad hovrätten klargör

Domen innehåller flera viktiga rättsliga tydliggöranden:

  • Helhetsbedömning av informationens karaktär: Det är inte bara en fråga om informationen är sann eller falsk, utan även om den är komplett och korrekt presenterad.
  • Ingen koppling till aktiepris behövs: Det krävs inte att informationen haft en direkt eller betydande påverkan på aktiekursen.
  • Mottagarperspektivet: Bedömningen sker utifrån mottagarens perspektiv, som kan vara en person utan djup kunskap om värdepappershandel.

En signal till marknaden

Domen skickar ett tydligt budskap till börsbolag och andra marknadsaktörer om vikten av att ge korrekt och transparent information.

Frågan om vad som är vilseledande avgörs inte endast av om informationen är sann eller falsk, utan man måste även väga in om väsentlig information har utelämnats och hur informationen presenteras, säger Jonas Myrdal.

Med detta klargörande förväntas både företag och ledningspersoner ta ett större ansvar för att säkerställa att den information som sprids inte bara är korrekt, utan också förståelig och rättvisande.