Julen är kul men kan bli tuff för plånboken – inte minst i år när inflationen gjort att många hushållsutgifter blivit allt högre. Therése Wieselqvist Ekman, ansvarig för finansiell folkbildning på FI, ger här fem tips för att undvika att det blir onödigt dyrt i julhandeln.

Att ha koll på sina lån är huvudbudskapet. FI följer noga utvecklingen på lånemarknaden och det är tydligt att även mindre lån kan leda till stora problem.

– Små lån till konsumtion är väldigt lättillgängliga i dag. Men vissa erbjudanden kan kosta mer i slutändan än vad man först kan tro. Därför är det viktigt att veta vilka kostnader man drar på sig när man tar ett lån. Billigast är alltid att handla för pengar man redan har, säger Therése Wieselqvist Ekman.

Här är fem enkla tips att ha med sig i julhandeln:

  1. Det finns många erbjudanden om att låna eller köpa på avbetalning. Och det går ofta fort att söka och att få ett lån. Men lån ska betalas tillbaka någon gång. Tänk över om det är en bra lösning eller om det blir dyrare än du vill. Det är alltid billigare att handla med pengar du redan har.
  2. Om du handlar på faktura och glömmer, eller inte kan, betala i tid kan det också bli dyrt. Då måste du betala ränta utöver själva kostnaden för det du köpt.
  3. Ta inte nya lån för att lösa de gamla om du får problem med att betala tillbaka dina lån. Kontakta i stället dina långivare för att försöka komma överens om en avbetalningsplan. Om du behöver hjälp att reda ut din situation kan du ta kontakt med budget- och skuldrådgivningen, som finns i varje kommun.
  4. Många företag erbjuder dig att samla dina lån för att sänka din månadskostnad. Men en lägre månadskostnad innebär vanligtvis en längre avbetalningstid. Så i slutändan blir det ändå dyrare för dig. Det är billigast att betala av sina lån snabbt.
  5. Till sist: skippa produktförsäkringarna! I julklappstider kan du erbjudas försäkringar på de prylar du köper. Men många gånger finns det redan ett skydd i hemförsäkringen eller garantin. Om det är en present till en familjemedlem, kolla att du har ett allriskskydd i hemförsäkringen.