Kinas nya knep för att kringgå Trumps tullar
Kinesiska exportörer ”tvättar” sina produkter i tredjeländer för att undgå USA:s höga tullar. Sociala medier i Kina svämmar över av erbjudanden som visar hur handeln styrs om för att lura tullmyndigheterna, enligt Financial Times.
Ursprung “tvättas” i tredjeländer
Sedan USA infört tullar på upp till 145 procent på vissa kinesiska varor, har exportörer i Kina intensifierat sina försök att hitta vägar runt reglerna. Ett av de vanligaste sätten är att ”tvätta” ursprunget på produkterna genom att först skicka dem till ett annat land – som Malaysia, Vietnam eller Thailand – där varorna får nya ursprungshandlingar, innan de skickas vidare till USA.
På sociala medier som Xiaohongshu (en plattform jämförbar med Instagram och Pinterest) annonserar mellanhänder öppet om tjänster för att ”förvandla” kinesiska varor till sydostasiatiska.
”USA har infört tullar på kinesiska produkter? Skicka dem via Malaysia för att ’förvandla’ dem till sydostasiatiska varor”, lyder ett av många inlägg.
Tullen ses som en affärsmöjlighet
En exportör i staden Zhongshan i södra Kina berättar för Financial Times hur företaget säljer sina produkter till grannländer där mellanhänder ser till att ursprunget ändras:
– Tullen är för hög. Men vi kan sälja varorna till grannländer som sedan säljer dem vidare till USA, och då blir det billigare, säger en anställd.
Den malaysiska tullen beskrivs i annonser som ”inte särskilt strikt”, vilket lockar fler företag att ta risken.
Två vanliga metoder – enligt konsult
En konsult inom gränsöverskridande handel berättar att två metoder dominerar bland exportörer som vill undvika USA:s tullar:
-
Ursprungstvätt: Produkten skickas till ett annat land där ursprunget ändras på pappret – trots att den inte genomgår någon verklig bearbetning.
-
Värdemanipulation: Genom att blanda dyrare produkter med billigare varor försöker exportören sänka det genomsnittliga värdet på leveransen, vilket påverkar tullkostnaden.
Myndigheter slår larm – men reaktionerna varierar
Sydkoreas tullmyndighet rapporterade nyligen att de under årets första kvartal avslöjat produkter till ett värde av 202 miljoner kronor med falskt ursprung – varav majoriteten kom från Kina och var avsedda för USA.
”Vi ser en kraftig ökning av fall där vårt land används som en omväg för produkter att undvika olika tullar och restriktioner på grund av förändringar i USA:s handelspolitik”, skrev myndigheten i ett uttalande.
Även Vietnam och Thailand har börjat skärpa sina kontroller för att möta kraven från amerikanska myndigheter. Än så länge verkar dock möjligheten att utnyttja luckor i systemet locka fler exportörer än vad kontrollerna avskräcker.