Försäljningen av hemelektronik minskade med 5 procent under 2024. Det visar ElektronikIndikatorn från branschorganisationen ElektronikBranschen. Lågkonjunktur och ökade levnadskostnader har påverkat efterfrågan, samtidigt som branschen brottas med växande regelbörda och osund konkurrens.
– I dessa ekonomiskt tuffa tider möts branschen av allt fler hinder – det är elektronikskatt, omfattande EU-regelverk och snedvriden konkurrens. Jag hoppas att ansvariga politiker förstår allvaret och slutar att straffa svenska företag. Nu är det verkligen dags att rycka bort bördan av elektronikskatten, säger Pernilla Enebrink, vd för ElektronikBranschen.
Utmanande år för elektronikbranschen
Elektronikbranschen genomgick ett utmanande 2024, där försäljningen totalt sett minskade med 5 procent jämfört med föregående år. Samtidigt uppvisade vissa produktkategorier stark tillväxt, medan andra backade kraftigt, enligt den senaste ElektronikIndikatorn från ElektronikBranschen.
Den negativa utvecklingen tillskrivs främst den ekonomiska situationen med inflation och stigande levnadskostnader, vilket lett till en mer återhållsam konsumtion. Dessutom har nya regelverk och ökade kostnader för företag skapat ytterligare utmaningar.
Större tv-apparater i topp – spelkonsoler i botten
Trots det övergripande tappet finns ljuspunkter. Störst tillväxt noterades för tv-apparater på 75 tum eller större, där försäljningen ökade med hela 44 procent. Den ökade efterfrågan på riktigt stora tv-skärmar speglar en tydlig trend där många hushåll strävar efter en ny storleksstandard i hemmen.
Även kameror uppvisade positiv utveckling med en ökning på 5 procent, medan mobiltelefoner gick relativt bra och ökade med 2 procent.
Samtidigt drabbades vissa kategorier hårt. Försäljningen av spelkonsoler minskade med hela 24 procent, trots att VR-konsoler sålde bra och ökade med 22 procent. Även datorer och smarta hem-produkter tappade i försäljning, med en minskning på 13 procent. Dock klarade sig gamingdatorerna bättre, där försäljningen endast backade med 1 procent.
Regelbörda och osund konkurrens påverkar marknaden
Utöver förändrade köpmönster påverkas branschen av ökade kostnader till följd av den inhemska elektronikskatten och en våg av ny EU-lagstiftning.
– När vissa företag kan kringgå regler och skatter snedvrids konkurrensen. Vi ser en växande marknad där produkter med farliga ämnen säljs utan att någon tar ansvar för återvinning och avfallshantering. Det är orimligt att seriösa aktörer tvingas betala notan. Det är dags att politiken agerar, säger Pernilla Enebrink.
Problemet är särskilt påtagligt när internationella e-handelsplattformar och oseriösa aktörer kan runda lagkrav. Detta skapar en osund marknad där seriösa svenska företag drabbas hårdast.
Branschen efterlyser politiska åtgärder
Från ElektronikBranschen riktas nu skarp kritik mot den svenska elektronikskatten och det ökande regelverket från EU. Enligt vd Pernilla Enebrink riskerar den nuvarande utvecklingen att hämma innovation och konkurrenskraft för svenska företag.
– Elektronikskatten är en extra belastning som slår mot svenska företag som redan kämpar med tuffa marknadsförutsättningar. Vi behöver ett regelverk som gynnar, inte straffar, de företag som gör rätt för sig, säger Enebrink.
Framtiden för elektronikbranschen
Trots årets tillbakagång finns det optimism inom vissa segment. Den ökade efterfrågan på stora tv-apparater och kameror visar att konsumenterna fortfarande är villiga att investera i vissa typer av hemelektronik. Samtidigt behöver branschen politiska och strukturella reformer för att skapa rättvisa spelregler.
ElektronikBranschen hoppas att kommande år ska präglas av en återhämtning, men mycket hänger på hur snabbt politiken kan möta branschens behov och skapa en hållbar och konkurrenskraftig marknad.