Varslar 160 tjänster i stort omställningsprogram – “Tuff dag för våra medarbetare”, säger interim vd Stefan Nyrinder. Det framgår av ett pressmeddelande.

Omfattande åtgärder för att vända utvecklingen

Coop Syd meddelar idag att man inleder ett omfattande sparprogram i syfte att nå långsiktig ekonomisk stabilitet. Totalt varslas omkring 160 tjänster, vilket berör både butikspersonal och anställda på servicekontoren. Beslutet är en del av ett större åtgärdspaket för att möta de lönsamhetsproblem föreningen dragits med under en längre tid.

– Det är en tuff dag för våra medarbetare, men det är tyvärr ett oundvikligt beslut. Coop Syd har dragits med lönsamhetsproblem för länge, och nu behöver vi genomföra vår plan för att få Coop Syd att både växa och vara lönsamt, säger Stefan Nyrinder, interim vd för Coop Syd.

Varsel i både butik och administration

Varslet omfattar cirka 140 tjänster i butik och ytterligare omkring 20 på föreningens servicekontor. Sparprogrammet fokuserar framför allt på att minska personalkostnaderna, men kommer även att innehålla andra insatser för att effektivisera driften och minska utgifterna.

Coop Syd, som är en medlemsägd förening med cirka 545 000 medlemmar i Skåne och Blekinge, driver i dag 98 butiker. Enligt ledningen är förändringarna nödvändiga för att skapa en lönsam och hållbar verksamhet i regionen.

Fokus på framtida tillväxt i Skåne och Blekinge

Trots de tuffa beskeden betonar Stefan Nyrinder att Skåne och Blekinge fortsatt är prioriterade marknader för Coop.

– Skåne och Blekinge är växande och viktiga marknader för hela Coop, och vi kommer att fortsätta utvecklas med våra medlemmar och kunder i dessa regioner, men vi måste göra det med lönsamma butiker. Vi arbetar med en rad olika scenarios för att säkra långsiktig ekonomisk hållbarhet för Coop Syd, säger han.

Förhandlingar med facket påbörjas

Förhandlingar med de fackliga organisationerna inleds omedelbart och väntas vara slutförda inom 6–8 veckor. Därefter kommer mer information om hur de konkreta förändringarna kommer att genomföras och vilka enheter som påverkas mest.

Föreningen hoppas nu kunna vända den ekonomiska trenden genom tydliga och långsiktiga åtgärder som säkerställer både kundnöjdhet och ekonomisk hållbarhet.