Bublar Group som är en av Finanstids utvalda “Veckans Aktie” meddelar marknaden om ett större förvärv. Aktien stiger med 12 % redan på öppningen.

Bublar Group förvärvar Plotagon Production som nyligen har ingått ett flerårigt avtal med sydkoreanska Naver Z Corporation som driver apptjänsten Zepeto med cirka 180 miljoner användare globalt.

Det framgår av ett pressmeddelande på torsdagskvällen.

Köpeskillingen är avtalad till 15,3 miljoner kronor och erläggs i form av cirka 5,65 miljoner nyemitterade aktier i Bublar Group, vilket motsvarar en utspädning för befintliga ägare om cirka 5,3 procent. Vidare utgår 10 miljoner kronor i aktier eller kontanter vid lansering av appen. Utöver detta kan också en resultatbaserad tilläggsköpeskilling med progressiv multipel på 2,0-6,4 på ebitda-resultat betalas.

Tilläggsköpeskillingen beräknas utifrån ett ebitda-resultat på mellan 4,0-11,0 miljoner kronor och utgår tidigast 2022 om maximalt 70 miljoner kronor. Styrelsen kan välja utbetalning i aktier eller kontanter.

Plotagon har en teknikplattform för att skapa 3D-animerade filmer på några minuter. Bolagen har startat utveckling av en app som kommer lanseras 2021 baserad på Plotagons teknik och Zepetos innehåll. Intäkterna, främst från abonnemang, i den nya tjänsten fördelas mellan Plotagon och Zepetos.

“Bublar Group förvärvar Plotagon främst för det strategiskt och kommersiellt intressanta samarbetet med Naver Z och Zepeto där parterna nu utvecklar en ny app med en skalbar intäktsmodell mot stora volymer av slutanvändare. Vidare ser Bublar strategisk potential i samarbetet med ett stort asiatiskt nätverk inför kommande mobilspelslanseringar. Bublar får genom förvärvet av Plotagon även tillgång till en väl fungerande teknikplattform som kommer att introduceras för fler stora varumärken inom film, tv och spel som vill ge sin “fan base” möjlighet att skapa och dela egna filmer baserade på deras karaktärer”, heter det.

Plotagon blir ett helägt bolag inom Bublar Group. Bolaget kommer ingå i koncernens Play-segment tillsammans med spelstudion Virtual Brains som har två mobilspel i produktion: MMORPG Otherworld Heroes och Hello Kitty AR: Kawaii World som baseras på den globalt välkända japanska ikonen och övriga Sanrio-karaktärer.