Länderna skulle chockhöja importtullarna – nu sänker de dem i stället

För bara en månad sedan aviserade USA:s tidigare president Donald Trump dramatiskt höjda tullar mot stora delar av världen – i synnerhet Kina. Den utlovade höjningen till hela 145 procent på kinesiska varor väckte oro både på marknaderna och inom näringslivet. Men nu har situationen tagit en oväntad vändning.

Enligt flera internationella medier har USA och Kina enats om att tillfälligt pausa sitt upptrappade handelskrig och i stället sänka tullarna under en 90-dagarsperiod. USA minskar sin importtull mot Kina från 145 till 30 procent, medan Kina svarar med att sänka sin tull mot amerikanska varor från 125 till 10 procent.

Förhandlingar i Schweiz gav resultat

Beskedet kommer efter ett helgmöte mellan de båda ländernas finansministrar i Schweiz. I ett gemensamt uttalande skriver de att man nu ”tagit ett steg mot att minska spänningarna i det pågående handelskriget”.

Vidare betonas vikten av ett ”hållbart, långsiktigt och ömsesidigt fördelaktigt ekonomiskt och handelsförhållande – inte bara för sina egna länder, utan även för den globala ekonomin”. Dialogen mellan parterna kommer enligt uttalandet att fortsätta under de kommande månaderna.

“Det går ju inte att göra affärer med så höga tullar”

Frédéric Cho, vice ordförande på Sweden-China Trade Council, menar att utvecklingen var förväntad.

– Det går ju inte att göra affärer med så höga tullar. Tullkriget drabbade även resten av världen. Vi i Sverige påverkas också positivt av att handelsrelationerna mellan USA och Kina normaliseras. Det som är bra för svenska företag är bra för den svenska välfärden, säger han.

Cho pekar även på det inrikespolitiska trycket mot Trump som en trolig orsak till kursändringen.

– Det var ju många som röstade på Trump som handlar på till exempel Walmart, som är beroende av kinesisk import. Trump lovade lägre inflation och större tillväxt, med tullarna blev det tvärtom.

Positivt mottagande på världens börser

De globala marknaderna reagerade omedelbart på beskedet. Flera börser – däribland Wall Street, Hongkong och Stockholm – steg kraftigt efter nyheten om tullsänkningarna. Investerare ser tillfälligt ljusare på utsikterna för global handel.

Med 90 dagar framför sig för att omförhandla villkoren utan ytterligare eskalation hoppas många nu på en varaktig lösning – både för näringslivets stabilitet och den globala ekonomins skull.