Rök stiger från byggnaden

Tidigt på tisdagsmorgonen började rök stiga från Börsen i Köpenhamn. Byggnadens spira, krönt av symboler för de skandinaviska kungarikena Danmark, Norge och Sverige, har nu rasat i lågorna. Ögonvittnen på plats uttrycker sin förtvivlan. “Nej, nej, nej!”, hörs från skaran som samlats för att bevittna brandens förödelse.

Olyckan rapporteras

Branden rapporterades strax innan klockan 08, och polisen har sedan dess avspärrat ett stort område runt den anrika byggnaden. Ambulanser och räddningstjänst har snabbt samlats på platsen. Martin Kjærsgaard från den danska räddningstjänsten rapporterar att en omfattande insats pågår. “Alla har evakuerats och vi har påbörjat släckningen. Vi kommer att vara här länge”, säger han till TV2.

Medierapportering från platsen visar bilder på tjock svart rök som sprider sig över staden, medan luften fylls av larm och sirener. Se hur spiran kollapsar hos Berlinske.

Ett kulturarv

Jakob Engel-Schmidt, Danmarks kulturminister, har uttryckt sitt bestörtning över händelsen på sociala medier. “400 års danskt kulturarv är i lågor”, skriver han. Börsen, som byggdes under 1620-talet på befallning av kung Christian IV, har tjänat som ett centrum för handel och nu som kontor för den danska handelskammaren. Byggnaden, som är under renovering, beskrivs av många som en nationalklenod.

Räddningsinsatser

Räddningstjänsten arbetar intensivt med att rädda värdefulla föremål ur byggnaden. Bland annat har en stor tavla från 1895 räddats ur lågorna. Men förlusten av den ikoniska spiran är ett hårt slag för såväl Köpenhamn som för Skandinavien i stort. “Det här är vår Notre Dame”, säger Henrik Grage, ett ögonvittne, till en dansk TV-kanal.

Säkerhetsåtgärder och uppmaningar

Handelskammaren har gått ut med en stark uppmaning till allmänheten att hålla sig borta från området kring Slotsholmen för att inte hindra räddningsarbetet och för säkerhetens skull. Polisen har ännu inte rapporterat om några personskador, men situationen är fortfarande osäker och utvecklas kontinuerligt.

Sammanfattning

Branden i Börsen är en tragedi för Danmark och ett svårt slag mot nordisk kulturhistoria. Insatserna för att släcka branden och rädda vad som kan räddas är i full gång, och hela Danmarks ögon är riktade mot Köpenhamn under dessa dramatiska timmar.