Ekots granskning avslöjar tidigare oregistrerade aktieinnehav hos den avgående L-ledaren.

Ej anmälda innehav trots tydlig lagstiftning

Den avgående partiledaren för Liberalerna, Johan Pehrson, har brutit mot den lag som kräver att statsråd redovisar sina aktieinnehav. Det avslöjar Sveriges Radio Ekot i en granskning som nu publiceras i samband med Pehrsons avhopp från partiledarposten. Under sin tid som minister ägde Pehrson aktier i minst tre börsnoterade bolag som inte fanns registrerade i Regeringskansliets offentliga dokumentation.

De tre bolagen – spelbolaget Betsson samt industribolagen Sandvik och Atlas Copco – ska enligt Ekot ha ingått i Pehrsons privata portfölj under 2023. Dessa innehav anmäldes aldrig officiellt, trots att lagen kräver det av samtliga statsråd. Enligt dokument från Regeringskansliet saknades dessutom dessa innehav även vid tidpunkten då Pehrson tillträdde som minister.

Professor: ”Tydligt lagbrott”

Att inte anmäla aktieinnehav är inte bara ett formellt fel – det är ett brott mot lagen. Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet, menar att det inte råder några tvivel om vad som gäller.

– Statsrådet har inte levt upp till lagens krav. De är tydliga: Har man ett aktieinnehav så ska det anmälas, säger Stattin till Ekot.

Syftet med lagen är att säkerställa insyn och undvika intressekonflikter i regeringens arbete. Därför är det särskilt känsligt om innehav i exempelvis spel- eller industribolag undanhålls, även om det sker av misstag.

Tystnad från Pehrsons stab – kallar det ett ”misstag”

Under flera veckor har Ekot försökt få svar från Pehrsons stab om de saknade anmälningarna. Först i samband med hans avgång som partiledare kom ett kortfattat svar där innehavsbristen förklaras som ett “misstag”.

Hur misstaget har kunnat ske, eller varför ingen korrigering gjorts i efterhand, har ännu inte klargjorts. Några följdfrågor har heller inte besvarats från Pehrsons håll.

Oklart om påföljder väntar

Det är ännu inte klart om Pehrsons agerande kommer att leda till några rättsliga eller politiska konsekvenser. Regeringskansliet har inte kommenterat ärendet i detalj, och det återstår att se om någon formell granskning kommer att initieras.

Granskningen väcker dock frågor om hur väl statsråd efterlever reglerna för transparens och ansvar – och om regeringen har tillräckliga mekanismer för att upptäcka och hantera liknande överträdelser.