Under 2022 slog kriserna i omvärlden hårt mot det svenska nyföretagandet. Antalet nystartade bolag sjönk med hela 6 procent jämfört med året före, visar statistik från Bolagsverket som Visma Spcs har analyserat.
– Varje person som tar steget till eget är viktig, eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Nu måste regeringen omedelbart se till att företagare får ett lika bra skyddsnät som anställda så att fler vågar förvandla sin passion till en företagsidé, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.
Totalt startades 74 140 företag i Sverige under 2022, vilket är en minskning med 6 procent jämfört med 2021. Raset beror sannolikt på räntehöjningar, stigande inflation samt höga priser på energi och drivmedel till följd av Rysslands invasion av Ukraina.
Värst är situationen på Gotland: Antalet nya företag har minskat med hela 18 procent. Därefter följer Jönköpings län med ett tapp på 10 procent och Kalmar län samt Södermanland som backar 9 procent vardera. Det enda län som visar positiva siffror är Norrbotten, där antalet nya företag var hela 12 procent fler än i fjol.
– Småföretagen är landets ryggrad. Vi vet att kriser kan skapa nya möjligheter för kreativa entreprenörer. Nu måste beslutsfattarna ta vara på den kraften för att trygga sysselsättningen och välfärden, säger Boo Gunnarson.
Antalet nya aktiebolag, som är den viktigaste företagsformen, föll med 2 565 bolag eller 4 procent under det gångna året. Aktiebolag är den tryggaste bolagsformen, som skiljer på företagets och den privata ekonomin och därmed sänker risken att driva eget avsevärt. Många större företag och offentlig verksamhet förväntar sig också ofta att i första hand kunna göra affärer med aktiebolag.
– Den som startar aktiebolag tenderar ofta att satsa mer och långsiktigt på sitt företagande. Med färre nya aktiebolag går kommunerna miste om potentiella jobbskapare och skatteintäkter, säger Boo Gunnarson.
Oro för den egna ekonomin om företaget skulle gå dåligt är ett av de vanligaste skälen till att avstå från att starta eget överhuvudtaget. Det visar flera tidigare undersökningar som Visma Spcs har genomfört.
I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. Samtidigt visar en Sifoundersökning att så många som var tredje svensk, 33 procent, drömmer om att bli egen företagare.