Elon Musk har skapat ett nytt företag inom artificiell intelligens (AI) som heter X.AI. Teslas VD har tidigare varnat för farorna med AI och dess hot mot mänsklighetens framtid. Musk är den enda i styrelsen för det nya företaget och har börjat samla ett team av forskare och ingenjörer för att arbeta med projektet.

Enligt myndigheterna i Nevada har X.AI godkänt försäljningen av 100 miljoner aktier för det privatägda företaget. Financial Times rapporterar att Musk förväntas diskutera med Tesla- och SpaceX-investerare om att hjälpa till att finansiera projektet.

Detta är inte Musks första försök att främja digital intelligens på ett sätt som gynnar mänskligheten som helhet. Han hjälpte till att starta OpenAI 2015 och var vice ordförande tillsammans med Sam Altman, som är OpenAIs nuvarande VD. Vid den tiden var målet att främja digital intelligens utan att behöva generera finansiell avkastning. Musk lämnade senare OpenAIs styrelse och har sedan dess kritiserat organisationen med anledning av den allt mer kommersiella utvecklingen av OpenAI.

Musk har nyligen bytt sitt officiella namn på Twitter till X Corp som en del av hans ansträngning att skapa en “allt-i-ett-app”. Han har ännu inte kommenterat X.AIs skapande.

Wall Street Journal har sökt Elon Musk för en kommentar om det nya bolaget utan resultat.

Det är uppenbart att Musk är mycket orolig över de potentiella farorna med AI och att han vill göra något åt det. Han har visat en stark vilja att främja teknisk innovation som gynnar mänskligheten, och X.AI kan vara nästa steg i hans ansträngningar för att göra det. Vi får se vad som händer när Musk avslöjar mer om sina planer för X.AI.