Volvo Cars bekräftade igår på nytt sina ambitioner för mitten av decenniet vid företagets första kapitalmarknadsdag i Stockholm, då företagsledningen gav aktieägare och analytiker en uppdatering av företagets framsteg att nå dessa ambitioner. Aktien steg under torsdagen med över 7 %.

Under 2021 meddelade Volvo Cars sina strategiska ambitioner att bli en av de aktörer inom bilindustrin som snabbast ställer om, samt att bli ett helt elektriskt bilmärke år 2030. Man har också satt upp målet att forma framtidens mobilitet med höga ambitioner om hållbar tillväxt.

Under kapitalmarknadsdagen bekräftande företagets ledning återigen att företaget står fast vid, och är fortsatt fullt fokuserade på, att nå sina ambitioner för mitten av decenniet, trots de pågående makroekonomiska utmaningarna runt om i världen. Under dagen delade talarna med sig av strategiska insikter om hur Volvo Cars uppnår sina ambitioner.

Dessa omfattar en ambition att sälja 1,2 miljoner bilar per år vid mitten av decenniet, med en 50-procentig andel helt eldrivna bilar, sälja hälften av alla bilar via onlinekanaler och uppnå en årlig EBIT på 8-10 procent. Volvo Cars är också på väg att sänka koldioxidutsläppen under livscykeln per bil med 40 procent jämfört med baslinjen 2018 och att vara förstahandsvalet som arbetsgivare.

Åhörarna i Kungsträdgården i centrala Stockholm fick också en chans att se den helt nya Volvo EX90, företagets nya helelektriska flaggskepps-SUV. Volvo EX90 är den första i en familj av nya helelektriska Volvomodeller, då företaget har som mål att lansera en ny modell varje år under de kommande åren.

“Vi har en av branschens mest ambitiösa elektrifieringsplaner”, säger Jim Rowan, VD för Volvo Cars. “I slutet av detta årtionde är vår ambition att endast sälja helt elektriska bilar. Volvo EX90 är inte bara vår första SUV som är född elektrisk, den markerar också starten på en intensiv omdaningsfas där vi under de kommande åren kommer att lansera en ny helt elektrisk bil per år, som drivs av avancerad teknik och förbättrad uppkoppling. Vi är stolta och tacksamma för det stöd vi har fått från våra investerare hittills och ser fram emot den fortsatta resan framåt.”

Agenda och sammanfattning av kapitalmarknadsdagen
Efter en introduktion och presentation av nya Volvo EX90 av Volvo Cars VD Jim Rowan presenterade Robin Page, Head of Global Design & UX, designen och användarupplevelsen i den nya generationen av helelektriska Volvo-bilar.

Mjukvara och Core Computing
En översikt över hur vi utvecklar och kontrollerar mjukvara som vi ser som värdehöjande för våra kunder. Detta blir i allt högre grad ett särskiljande element för framtida mobilitet och definierar kundupplevelsen, liksom potentialen för prenumerationsbaserade uppgraderingar. Mjukvara möjliggör en ökning av säkerheten till en ny nivå eftersom den är nyckeln till bilens rörelse och framdrift samt sikt och uppfattning. Här förklarar Volvo Cars hur strategin att kombinera intern mjukvaruutveckling med utvalda strategiska partnerskap hjälper Volvo Cars att kontrollera värdekedjan och minska tiden till marknadsintroduktion. Här beskrivs resonemanget bakom införandet av högpresterande kärndatorer, hur den skiljer sig från distribuerad datakraft och den stora säkerhetsförbättring som core computing möjliggör. Under presentationen ger vi mer klarhet om vilka typer av mjukvaruutveckling som Volvo Cars kommer att göra internt och var företaget kommer att förlita sig mer på partners och leverantörer.

Presentation av Sanela Ibrovic, Head of Connected Experience, och Elsa Eugensson, Senior Program Manager Autonomous Drive & Advanced Driver Assistance Systems.

Elektrifiering
I den här sessionen delar Volvo Cars med sig av mer detaljerade uppgifter om sin elektrifieringsstrategi och hur den genomförs. Nya Volvo EX90 är en viktig milstolpe i denna omvandling. Under den här sessionen presenterar Volvo Cars cellproduktstrategin och hur Volvo Cars möjliggör vertikal integration med innovativa tillverkningsprocesser. Bakom detta ligger en grundlig strategi genom effektiv anskaffning av batterier, e-motorer och växelriktare. Dessutom ökar Volvo Cars sin kapacitet genom att bygga upp en motståndskraftig, internt utvecklad batteriproduktion tillsammans med Northvolt och genom att etablera en e-motorlinje vid Volvo Cars Skövde-fabrik, som kompletterar Tier 1-leverantörerna. På lång sikt kommer detta att få elbilar, som för närvarande är dyrare, att bli i paritet med bilar med förbränningsmotorer.

Presentation av Kerstin Enochsson, Head of Procurement and Supply Chain och Erik Severinson, Head of Programme Management and Strategy.

Hållbarhet
Eftersom bilindustrin är en del av problemet med klimatförändringarna är det Volvo Cars ansvar att omvandla och vara en del av lösningen. Därför är hållbarhet nyckeln till företagets framtida framgång och central för dess strategi och ambitioner. Under denna session delar företaget med sig av en uppdatering av framstegen att nå de ambitiösa ambitionerna för hållbarhet till mitten av decenniet, inklusive en 40-procentig minskning av de totala koldioxidutsläppen per bil och en ambitiös cirkulär agenda. Viktiga nyckeltal för nya Volvo EX90 presenteras tillsammans med hur Volvo Cars förbättrar sin verksamhet och leveranskedja.

Presentation av Henrik Green, Head of Advanced Technologies & Sustainability och Anders Kärrberg, Head of Global Sustainability

Kommersiell förmåga
En översikt över den globala kommersiella strategin för att driva tillväxten mot Volvo Cars ambitioner om 1,2 miljoner sålda bilar till mitten av decenniet, och hur den genomförs. Drivkraften för tillväxt bygger på att vara dubbelriktat disruptiva inom elektrifiering och digitaliseringens kraft att skapa en bättre konsumentupplevelse. I kombination med ett stärkt varumärke möjliggör detta en stark prissättningsförmåga. Under sessionen ger Volvo Cars mer detaljerade uppgifter om omnikanal-upplägget, som möjliggör direkt och konstant engagemang med kunderna och som är skräddarsytt för varje försäljningsregion. Företaget presenterade också sin initiala plan för att i mitten av nästa år vända den brittiska marknaden till att vara direkt inriktad på konsumenten med hjälp av starka digitala lösningar. Detaljerna kring hur den kommersiella omvandlingen kommer att bidra till Volvo Cars ambition att i mitten av decenniet nå 8-10 procents EBIT-marginaler redovisades också under denna session.

Finansiell information
Förvandlingsresan kräver en stark finansiell ställning och en genomtänkt kapitalallokering. Under detta avsnitt presenterade Volvo Cars sin strategi för att kombinera lönsamhet med ambitiösa strategiska ambitioner och tillväxtmål. Dessutom presenterades detaljerna kring finansieringen av ökad produktionskapacitet och vertikal integration.

Presentation av Johan Ekdahl, Chief Financial Officer.

Allt presentationmaterial hos Volvo här.