Veckans TA – v43, 2022-10-24

I detta avsnitt av Veckans TA tittar vi närmare på föregående veckans vinnare bland OMXS30-bolagen, nämligen Sinch som avancerade mer än 40 procent efter att man gått ut med preliminära siffror som visade sig vara betydligt bättre än befarat. Sedan tittar vi närmare på den tekniska bilden för S&P 500 som även lämnar en stark vecka bakom sig. Frågan är om ett nytt bear market rally är på gång.

Sinch (SINCH)
YTD: -74,70 %
Time Frame: Daily

Sinch, Daily

Till följd av att Sinch publicerade preliminära siffror som var bättre än förväntningarna så blev Sinch OMXS30s vinnare under den föregående veckan. Totalt avancerade Sinchs aktiekurs mer än 40 procent under veckans handel, där den betydande delen av uppgången skedde under fredagens handel. Trots den starka prestationen så är aktien ner närmare 75 procent under 2022 och har handlats inom en fallande trend sedan all time high noteringen i september 2021. Under året har Sinch även gått och blivit Sveriges tredje mest blankade bolag, enligt FI:s blankningsregister.

Den intressanta frågan just nu är om det vi såg förra veckan var det som satte botten för denna gången i Sinch. Finns det mer uppsida, eller ska aktiekursen rekylera ner innan vidare uppgång? Rent tekniskt så har inget trendskifte genererats än så länge och heller ingen tydlig köpsignal. Dock finns det fler förutsättningar för att en sådan signal genereras i dagsläget jämfört med innan. För första gången på länge handlas aktiekursen ovanför MA 20, 50 och 100 vilket indikerar ett ökat momentum i köpkraften, framförallt på kortare sikt. Samtidigt kan vi se att RSI handlas ovanför 70-nivån, en nivå RSI inte sett på mer än ett år (daily). Utöver detta så har MACD tagit sig ovanför nollnivån, en nivå som MACD befunnit sig under i över ett års tid. Med detta sagt har den senaste veckan ändrat karaktären för den tekniska bilden från något väldigt negativt till något betydligt mindre negativt. 

Dock finns det mycket kvar för aktiekursen att bevisa. I fredags gapade aktiekursen upp och under dagen handlas aktien som högst vid 29,9 och som lägst 25,4. Dessa prisnivåer utgör ett mindre intervall där jag tror aktiekursen kommer att pendla inom, och när antingen den övre eller lägre delen av intervallet tas ut uppstår en köp- eller säljsignal ur ett kortare tidsperspektiv. Om aktiekursen lyckas ta ut 30 SEK så tror jag siktet är inställt mot primärtrenden. Om aktiekursen istället bryter under fredagens lägsta noteringskurs så tror jag att gapet skall täppas till, vilket skulle innebära att att prisnivån mellan Fib 0,5 – 0,618 skulle utmanas (mätt från senaste low till senaste high). Fredagens handel dominerades såklart av köparna, men ändå lyckades säljarna få till en stäningskurs som var cirka 6,5 procent lägre jämfört med dagens högsta notering. Om aktiekursen lyckas ta ut 30 SEK tror jag det kommer bidra med ökad övertygelse bland köparna, vilket betyder att blankarna kan behöva täcka sina positioner. 

S&P 500 (SPX)
YTD: -21,46 %
Time Frame: Weekly

S&P 500, Weekly

Även S&P 500 lämnar en stark vecka bakom sig där veckans lägsta notering presenterades under måndagen och högsta notering motsvarande nästan fredagens stäningskurs. Detta innebär att S&P 500 steg genomgående under föregående veckans handel. Vi kan se att MA 200 (weekly) var en nivå som köparna kom tillbaka vid, en kritisk nivå som testats av under de senaste veckorna. Att nivån hittills har hållit kan bidra till en viss lättnad vilket kan spå på ett lättnadsrally inom ramen för en fortsatt fallande trend. I RSI kan vi utläsa en positiv divergens samtidigt som MACD ser ut att vara på god väg att printa ett positivt medelvärdeskors.

Det vi ser kan mycket väl vara början på ett bear market rally och vid ett sådant scenario tror jag det är rimligt att man skissar på 3900 som nästa nivå. Om man mäter den senaste swingen, alltså rörelsen ned från senaste lägre toppen till den nya lägre bottennoteringen så landar Fib 0,5 strax ovanför 3900-nivån. Om denna nivå skulle tas ut så skulle det innebära att köparna för första gången på länge skulle visa övertygande styrka. Dock finns det en del starka motståndsnivåer ovanför 3900, exempelvis det fallande trendtaket och primärtrenden (daily). 

Hur högt upp marknaden når i ett potentiellt bear market rally är väldigt svårt att säga. tidigare i år har vi sett två starka rörelser på uppsidan, i alla fall enligt min mening. I dessa fall har cirka 61,8 – 78,6 % av den tidigare nedgången tagits i kapp under väldigt volatil handel. Vid det första rallyt rusade S&P 500 över elva procent under mindre än tre veckors tid. Vid det andra fallet steg S&P 500 närmare 19 procent, dock under en betydligt längre period jämfört med det tidigare rallyt. Det är alltid viktigt att ha i åtanke att det brukar gå snabbare än vad man själv tror.

Disclaimer
Sektionen Veckans TA på domänen finanstid.se innehåller analyser som är författade av Anton Iverman. Veckans TA är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans TA eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. finanstid.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål, önskemål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans TA skickas per e-post till info@finanstid.se.