Veckans TA – v12 2022-03-21
I detta avsnitt tittar vi på den tekniska biten för svenska storbolagsindexet OMXS30 samt Nvidia och slutligen EQT. Världens börser gick starkt under den föregående veckan, de asiatiska börserna stack ut lite extra där bland annat kompositindexet SSE avancerade över sex procent mellan onsdagen och fredagens handel. Idag öppnar även Moskvabörsen upp för handel med OFZ-obligationer, handelsplatsen har hållits stängd sedan 25 februari.
OMX Stockholm 30 (OMXS30)
YTD: – 9,96 %
Time Frame: Daily
OMXS30 gick väldigt starkt under den föregående veckan och steg i princip kontinuerligt, en form av prisrörelse som påminner om julrallyt som skedde under sista veckorna i december i fjol. Rörelsen innebar till slut att indexet var upp över fem procent för veckan, något som enligt mig gör att det är kortsiktigt överköpt. Man ska vara försiktig vid sådana rörelser, något som går upp snabbt brukar bemötas av en motreaktion och tvärtom vid för hastiga nedgångar, det innebär att man inte ska försöka jaga priset allt för mycket. Dock så är kursuppgången onekligen positiv, speciellt när den till stor sannolikhet grundades sig i att Ukrainas president sade att processen för en fredlig lösning är realistisk. En annan faktor var så klart Fed som höjde styrräntan med förväntade 0,25 procentenheter.
Det som är viktigt att komma ihåg är att OMXS30 fortfarande befinner sig i en nedåtgående trend, om handelsmönstret skall repetera sig självt så ska vi ned från dessa nivåer eftersom vi slår in i trendtaket. Många aktörer väljer nog att gå kort på grund av några olika faktorer. Först och främst så påvisar RSI (9) att vid tidigare tillfällen som indikatorn har tagit sig upp mot 70-nivån så har en kortsiktig rekyl utspelat sig. Om vi tittar närmare på Fib Retracement så kan vi att nästan 50 procent av det senaste kursfallet (mätt från ATH till lägsta botten). Fib 0,5 ligger nästan precis vid fredagens stäningskurs och har en förmåga att fungera som ett starkt motstånd. Kombinationen av att OMXS befinner sig längst upp vid trendtaket inom ramen för en negativ trend och att det är kortsiktigt överköpt gör det vanskligt för mig att bli köpsugen.
Viktigt att komma ihåg är att börsen drivs som allra mest av det som skrivs om kriget samt inflationsoron i diverse medier, dessa faktorer visar ingen hänsyn till några teoretiska regler inom teknisk analys.
NVIDIA Corporation (NVDA)
YTD: – 10,06 %
Time Frame: Daily
Nvidia har printat en rätt intressant kursgraf för tillfället, ett explosivartat utbrott har nämligen skett och syns tydligt med stora gröna ljusstakar. Aktien är upp närmare 25 procent på fyra handelsdagar och har alltså tagit sig över det fallande trendtaket med relativt attraktiv handelsvolym. Innan denna prisrörelse tog fart så hade Nvidia hittat ett starkt stöd kring 209 USD som kan kopplas till en tidigare motpol. Den nivån testades av flitigt och man kan nu i efterhand se att köparna stod redo vid denna nivån. Totalt sett testades nivån av fyra gånger för att sedan studsa upp kraftigt över bland annat primärtrenden som fortsatt har en positiv lutning trots senaste månadernas negativa kursutveckling.
Vi kan se hur samtliga glidande medelvärdena exklusive MA 100 har tagit sig ner mot primärtrenden och det har skapat en uppladdning där utfallet nästan alltid är binärt. När medelvärdena drar ihop sig, alltså att de koncentrerar sig så brukar det skapa tydlig kursreaktioner, antingen uppåt eller nedåt, väldigt sällan att man får se en rörelse i sidled. I detta fall handlades Nvidia i en triangel som karaktäriserades av lägre toppar men bottnar kring samma nivåer, i alla fall mot slutet av triangeln. Marknaden är medveten om att aktien måste röra sig någonstans eftersom att utrymmet i triangeln blev väldigt litet mot slutet. Medvetenheten är en påverkande faktor till att det sker starka kursreaktioner när dessa formationer dör ut. Många marknadsaktörer följer även handelsstrategier som grundar sig på att köpa utbrott.
Det är omöjligt att veta med säkerhet var aktier skall röra sig vid dessa formationer men något som kan ge bra indikationer är positiva divergens, specifikt i momentumindikatorer såsom MACD och RSI men även i andra indikatorer. I Nvidias fall framstod de rätt tydligt.
EQT (EQT)
YTD: – 27,99%
Time Frame: Daily
Senast vi tittade på EQT var i början av februari i år och då talade jag om en potentiell huvudskuldra-formation. Jag nämnde då att den högra skuldran skulle kunna formas under den kommande tiden, men så blev det inte. Jag hade fel i den tron och EQT brakade istället ner under nacklinjen och den positiva trendens golv. Nu, några veckor senare så har EQT hittat stöd vid 260 SEK och sedan aktien nuddade denna nivå så har kursuppgången varit drastisk. I fredags stängde aktien på 355 SEK vilket innebär att sedan bottennivån har en kursuppgång om cirka 35 procent skett.
Det kan vara av värde att bevaka nivåerna som aktien befinner sig vid just nu, det är nämligen kring de prisnivåerna som det tidigare trendgolvet är vid. I bilden kan vi se hur trendgolvet har fungerat som stöd under de senaste två åren. Teoretiskt ska denna nivå ses som ett motstånd och det är därför inte omöjligt att köparna får det svårt här. Hittills så ser EQT pigg ut, fredagens stäningskurs innebar att aktien stängde marginellt över trendgolvet för första gången på över 20 börsdagar och är därför tillbaka i sin positiva trend för stunden. Dock finns det fortsatt risk för att uppgången mattas av runt dessa nivåer vilket skulle kunna innebära att en lägre topp formas som sedan skall följas upp med en lägre botten. Aktien är fortsatt ned väsentligt sedan all time high noteringen och drygt 35 procent av kursnedgången har tagits ikapp.
Jag tycker inte setupen är attraktiv och jag ser risk för nedsida mycket på grund av att aktien handlas kring en kritisk prisnivå som fungerar som ett motstånd samtidigt som RSI (9) noteras på höga nivåer. Detta kanske är återtestet av motståndsnivån som bekräftar att den positiva trenden är över för nu. Dessutom befinner sig EQT en bra bit under primärtrenden som börjar skifta över till en mer negativ lutning.
Disclaimer
Sektionen Veckans TA på domänen finanstid.se innehåller analyser som är författade av Anton Iverman. Veckans TA är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans TA eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. finanstid.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål, önskemål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans TA skickas per e-post till info@finanstid.se.