Veckans TA v.9 2022-02-28

Vecka nio är här och det är väldigt mycket som händer på de finansiella marknaderna. Ryssland har under den föregående veckan bestämt sig för att invadera Ukraina och det har nu utvecklats till ett krig. Västvärlden har infört diverse strategiska sanktioner mot Ryssland och under helgen har Vladimir Putin beordrat höjd kärnvapenberedskap som svar på de åtgärder som EU tillsammans med USA tilltagit. Vi skänker en tanke till alla de utsatta i Ukraina och hoppas innerligt på att kriget ska få ett fredligt slut så snart som möjligt.

I det här avsnittet väljer vi att titta på den tekniska biten för Media and Games, Humble Group och Catella.

Media and Games (M8G)
YTD: -15,57 %
Time Frame: Daily

Media and Games, Daily

Gamingsektorn har överlag laggat efter i jämförelse med mycket annat på börsen under  2021. Media and Games tillsammans med Stillfront, Embracer, MAG Interactive, Zordix och andra sektorkollegor har som sagt gått svagt på senaste tiden efter att ha presterat väldigt bra under större delar av 2020. Samtliga aktier befinner sig i en nedåtgående trend och här tänkte jag att vi tittar närmare på Media and Games som pendlat hyfsat tydligt i en negativ trendkanal sedan ATH-noteringen. Det finns några intressanta signaler kring den tekniska biten som jag tycker är viktiga att belysa i dagsläget. 

Först och främst kan vi se att trendgolvet har agerat stöd vid tre tillfällen sedan början av december och vid varje tillfälle har det resulterat i en impulsrörelse uppåt. I den stora trendkanalen har det formats en fallande kil som är färgad i gult. Det är en bullish prisformation och det finns därför en ökad chans för att M8G ska bryta upp och ta sikte mot det större trendtaket vilket skulle innebära en uppsida på cirka 15 – 20 procent beroende på när det sker i tid. I fredags printades en bullish candlestick “Marubozu” som innebär att en aktie i det här exemplet öppnade på dagslägst och stängde på dagshögsta. Tolkningen är att köparna dominerade hela handelssessionen och det resulterar i ökad chans för vidare positivt momentum. 

Slutligen ser det onekligen ut som att momentumindikatornerna RSI och MACD laddar upp för ett utbrott givet det utseende de påvisar i dagsläget. RSI (9) har noterat högre bottnar samtidigt som det satts lägre bottnar i aktiekursen. RSI befinner sig per fredags stängning över 50-nivån och nu är det bara viktigt att en högre topp printas i indikatorn. MACD har börjat närma sig nollnivån efter att ha stigit från en signifikant bottennivå. MACD trendar uppåt genom att sätta högre toppar och bottnar. 

Humble Group (HUMBLE)
YTD: -28,57 %
Time Frame: Daily

Humble, Daily

Humble har haft det tufft inledningsvis under det första kvartalet av 2022. Aktien är ner cirka 28,5 procent i år och ner mer än 40 procent från ATH-noteringen som sattes på 33,8 SEK tidigare i november. Nedgången har varit explosiv och en brant fallande trendkanal har formats på sistone. Humble rapporterade ett starkt fjärde kvartal i fredags och påvisade bland annat hög organisk tillväxt och slog analytikernas förväntningar. Aktien belönades med en uppgång på närmare 17 procent och aktiekursen tog sig upp mot ett viktigt motståndsområde.

Humble har per 21 februari brutit sig under en nivå som tidigare var golvet i den större konsolideringsrangen. Det ser just nu ut som att Humble genomför ett återtest av denna zon som återfinns vid prisintervallet 19,8 -20,3 SEK. Det är av vikt att aktiekursen orkar ta tillbaka denna nivån snabbt, det skulle i sådant fall innebära att det har skett ett falskt utbrott vilket kan resultera i en explosiv rörelse åt det motsatta hållet. På uppsidan finns det andra hinder, bland annat i form av samtliga glidande medelvärden. Primärtrenden rör sig i sidledes men håller på att vika över till en allt mer negativ lutning. 

Om motståndsnivån 19,8 – 20,3 SEK tas ut är det rimligt att anta att siktet ställs in mot den trendens fallande tak, detta skulle även innebära att primärtrenden testas underifrån. I RSI har en positiv divergens formats i daily samtidigt som momentumindkatorn nyligen har tagit sig ur 30-nivån vilket jag ser positivt på. MACD fortsätter å andra sidan trenda nedåt och här skulle jag gärna vilja se att ett positivt medelvärdeskors formas och att en högre topp formas som följd av det. 

Catella B (CAT B)
YTD: -11,46 %
Time Frame: Daily

Catella, Daily

Catella släppte siffror för det fjärde kvartalet och likt Humble Group belönades aktien med en tvåsiffrig uppgång. Catella steg drygt 12 procent i fredags och lyckades därmed ta sig in och stänga i den stigande trendkanalen. Uppgången innebar även att Catella stängde över MA 200, 100 och 20 och det ser ut som att den positiva trend hålls intakt. Nu återstår frågan om det kan sättas en nya högre topp vilket skulle innebära en uppsida på cirka 20 procent. 

RSI (9) steg från översålda nivåer och tog även ut bekräftelsenivån kring 56. Rörelsen i indikatorn innebär att en positiv divergens har formats vilket talar för positivt momentum framgent. MACD ser ut att forma ett positivt medelvärdeskors vilket skulle kunna innebära att nollnivån ska utmanas härnäst. Dessutom ser trenden i OBV fortsatt stark ut och under det två senaste handelsdagarna (torsdag och fredag) har prisrörelsen uppåt representerats av ökad handelsvolym vilket är positivt. 

I torsdags inleddes handeln svagt men köparna kom tillbaka vilket resulterade i att kursen stängdes på dagshögsta. Under fredagen gapade kursen uppåt för att sedan testa av stödnivån kring 39,7 och där kom köparna tillbaka för att sedan göra en relativt stark stängning. Så länge aktiekursen pendlar inom den positiva trenden är jag positivt inställd till aktien. Notera att det finns en risk att gapet på nedsidan ska täppas igen innan vidare uppgång, det skulle även innebära att primärtrenden skall testas av. Ett lyckat test skulle enligt mig bekräfta att aktien ska fortsätta handlas upp framöver. 

 

Disclaimer
Sektionen Veckans TA på domänen finanstid.se innehåller analyser som är författade av Anton Iverman. Veckans TA är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans TA eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. finanstid.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål, önskemål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans TA skickas per e-post till info@finanstid.se.