I detta avsnitt av Veckans TA tittar vi närmare på S&P 500 som befinner sig strax under ett viktigt motstånd. Slutligen tittar vi på den tekniska bilden för Orrön Energy som har kommit ner än del, trots det är aktien upp cirka 227 procent i år.

S&P 500 (SPX)
YTD: -15,11 %
Time Frame: Daily

SPX, Daily

S&P 500 har under den senaste veckan tagit sig ovanför sin primärtrend och har även stängt ovanför denna prisnivå sedan onsdagens stängning. Dock verkar det som att motståndet i form av det fallande trendtaket försvaras av säljarna än så länge. När vi blickar tillbaka under 2022 kan vi se att när det fallande trendtaket har utmanats så har det skett kraftiga motreaktioner. Frågan är nu om detta är det man kan förvänta sig. Vi kan även konstatera att den senaste uppgången har format en tydlig stigande kil, en prisformation med negativ underton. Detta var något vi såg i OMXS30, den gången bröt dock priset norrut vilket ledde till ett lättnadsrally. Det kan vara värt att hålla koll på kilens golv och tak för när priset passerar någon av nivåerna så kan det leda till snabba prisrörelser. 

Det finns möjligheter för priset att röra sig upp till den tidigare toppen vid 4120, detta skulle även täppa till gapet vi ser i volymen. Detta är en nivå som befinner sig cirka 1,2 procent ovanför fredagens stäningskurs. I dagsläget, likt de senaste 2-3 veckorna ser jag en begränsad uppsida, momentumindikatorerna ser ut att tappa fart. Exempelvis kan negativa divergenser utläsas i RSI samtidigt som ett negativt medelvärdeskors kan formas vilken dag som helst i MACD. 

Om man vill ta position i någon riktning så kan det vara värt att invänta tydligare signaler, just nu känns det väldigt vanskligt att försöka förutspå vart SPX är påväg, mycket på grund av att vi befinner oss i den tajta delen av den stigande kilen. Dessutom har primärtrenden tagits ut men inte det fallande trendtaket. Denna bild genererar enligt mig olika signaler och det är svårt att säga vilket av de som väger tyngst. För att gå kort kan det vara värt att invänta en stängning under primärtrenden och i bästa fallet en stängning under kilens trendgolv. Gå lång kan man göra vid en stängning ovanför det fallande trendtaket. Notera att det finns flera närliggande stöd- och motståndsnivåer.

Orrön Energy
YTD: 227,61 %
Time Frame: Daily

Orrön Energy, Daily

Orrön har handlats starkt uppåt under året och sedan en tid tillbaka har en stigande kil formats där aktiekursen studsat vid trendgolvet men rekylerat ned vid taket. Under uppgången har även MA 50 lyckats suga upp säljtrycket och fungerat som ett pålitligt stöd. Denna effekt har vi återigen fått se då Orrön Energy studsat tydligt från MA 50 och har därefter stigit konsekvent de senaste tre handelsdagarna. 

Aktiekursen har varit duktig på att notera all time high-nivåer tätt inpå varandra, den senaste toppen sattes strax under 31 SEK men har sedan dess rekylerat ner dryga 20 procent. I samband med denna rekyl har den stigande kilens trendgolv brutits för första gången vilket jag ser som ett varningstecken för vidare nedgång, eller åtminstone ett första tecken på att säljarna börjat ge vika. Det kan finnas en rad olika anledningar till den förändrade tekniska biten, men jag misstänker att kvartalsrapporten avslöjat att värderingen är relativt ansträngd samtidigt som det har varit ett bra tillfälle att ta hem redig vinst. 

Orröns aktiekurs har varit väldigt volatil och det finns såklart chans till vidare uppgång, historiskt sett har det varit en bra affär att köpa “dippen” i år. Det man bör hålla koll på denna gång är hur priset kommer reagera kortsiktigt när den brutna prisnivån testas av underifrån. Fredagens stängningskurs sattes strax under kilens trendgolv, om priset inte lyckas ta sig ovanför denna nivå så bör en ny lägre botten sättas så småningom. Om priset gapar upp över nivån så finns det en ökad chans för att det senaste utbrottet nedåt är falskt. Ett sådant scenario kan snabbt bidra till ökad positivitet och ett påtagande momentum. Notera även att fib 0,5 befinner sig cirka 2 procent ovanför fredagens stäningskurs, denna nivå kan vara värd att bevaka då den nu bör agera som ett nytt motstånd. Slutligen kan MA 50 vara värd att bevaka, en stängning under denna nivå bör ses som en varningssignal då det talar för att en stark tidigare stödnivå tagits ut. 

 

Disclaimer
Sektionen Veckans TA på domänen finanstid.se innehåller analyser som är författade av Anton Iverman. Veckans TA är inte en professionell analys och författaren kan ha egna ägarintressen i den aktie som omskrivs. Analysen ska således inte ses som en rekommendation att köpa, sälja eller behålla en aktie och sådan rekommendation är inte heller tillåten att skriva ut i analysen. Det åligger var och en att ta sina egna beslut vid investeringar på aktiemarknaden, varken författare av Veckans TA eller finanstid.se har något som helst ansvar för läsarens investeringsbeslut. finanstid.se publicerar bara länkar till publikt material. Klagomål, önskemål eller korrektioner på analyser publicerat på Veckans TA skickas per e-post till info@finanstid.se.